Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foto | Greenpeace România protestează în caiace în faţa unui petrolier rusesc

Foto Facebook
protest greenpeace romania caiac petrolier rusesc

Activiştii Greenpeace România protestează în faţa petrolierului rusesc VF Tanker 2 şi atrag atenţia asupra legăturii dintre dependenţa de combustibili fosili şi fenomenele meteo extreme, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei de mediu, transmis joi AGERPRES.

"Seceta începe aici", "Valurile de căldură încep aici" şi "Heat waves start here" sunt mesajele prin care protestatarii solicită Guvernului României să nu mai amâne tranziţia către energie curată şi să demareze implementarea de urgenţă a măsurilor de creştere a eficienţei energetice atât în clădiri, cât şi în industrie, susţinerea activă a prosumatorilor şi a democraţiei energetice, investiţii în îmbunătăţirea infrastructurii pentru energie curată, precum şi a sistemelor de transport public, plantarea unei reţele naţionale de păduri de protecţie şi sprijin real pentru cetăţenii cei mai vulnerabili la schimbările climatice.

"Nu vom fi niciodată în siguranţă într-o lume dependentă de combustibili fosili, iar răspunsul nostru nu poate fi doar schimbarea furnizorilor. Guvernul României trebuie să ia măsuri concrete pentru o tranziţie justă şi echitabilă la energie regenerabilă, astfel încât crizele cu care ne confruntăm să nu se agraveze. E momentul ca guvernanţii români să prioritizeze viitorul nostru, şi nu profitul companiilor de combustibili fosili. Investiţiile în surse regenerabile şi economisirea energiei ar trebui tratate drept prioritate naţională. România trebuie să grăbească tranziţia energetică prin obiective ambiţioase de energie regenerabilă şi eficienţă energetică şi să stabilească ţinte clare pentru eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili", afirmă Alin Tănase, responsabil campanii în cadrul Greenpeace România.

Potrivit organizaţiei de mediu, companiile de combustibili fosili au prioritizat profitul în faţa grijii pentru oameni şi planetă, construind campanii elaborate pentru negarea crizei climatice şi a responsabilităţii pe care o au în agravarea ei.

"Vor continua să facă asta, să dea vina pe "ciclurile naturale" şi pe cetăţenii obişnuiţi, timp în care cei mai vulnerabili dintre noi şi în acelaşi timp cei mai puţin răspunzători pentru situaţie suferă în mod disproporţionat cele mai grave efecte ale acesteia. Trecem printr-o suprapunere letală de crize la nivel global: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza refugiaţilor, criza energetică şi economică, criza climatică şi a naturii, care se amplifică una pe alta. Toţi suntem afectaţi, însă nu în mod egal, iar acest lucru se vede tot mai clar şi la nivel local: sud-estul României este lovit de secetă şi incendii de vegetaţie, sute de localităţi au rămas fără apă, iar deşertificarea ameninţă 11 milioane de români care trăiesc în zonele de câmpie, precum şi siguranţa alimentară a celor mai vulnerabili. Încălzirea globală nu e numai despre căldura excesivă, ci despre o dereglare majoră a sistemelor noastre climatice, care se află abia în stadiile iniţiale. Fereastra de oportunitate în care mai putem acţiona se închide pe zi ce trece. Iată de ce nu mai putem "arde gazul" fără să pecetluim soarta a milioane de specii de care depinde viaţa pe Pământ şi să punem sub semnul întrebării însăşi civilizaţia umană", sunt de părere specialiştii Greenpeace România.

Activiştii de mediu consideră că Rusia este principalul furnizor al Uniunii Europene de petrol, gaze naturale şi cărbune, care finanţează în mod direct invazia Ucrainei şi că "statele UE au vărsat de la începutul războiului şi până acum peste 72 de miliarde de euro Rusiei. "Asta înseamnă vieţi pierdute în fiecare zi şi o adâncire accelerată a crizei climatice. Însă, dacă răspunsul nostru este înlocuirea combustibililor fosili proveniţi din regimuri dictatoriale cu alţi combustibili fosili, nu facem decât să ne săpăm în continuare groapa. Fiecare pas către tranziţia la energie curată, regenerabilă, precum şi concentrarea pe eficienţă energetică este un pas către securitate şi un viitor mai verde şi mai paşnic pentru toţi. În loc să alimentăm maşinăria de război şi să punem şi mai mult gaz pe foc, ne putem concentra eforturile pe rezilienţă, independenţă energetică şi securitate pe termen lung", se menţionează în comunicatul citat.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.