Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO + FOTO | Israelul pregătește ceva: Armata a construit un drum care a 'rupt' Gaza în două

CNN
gaza sat 243

Un drum construit de armata israeliană care împarte Gaza în două a ajuns pe coasta mediteraneană, arată o analiză a imaginilor din satelit realizată de CNN. Acesta face parte dintr-un plan de securitate pentru a controla teritoriul timp de câteva luni și posibil ani de acum încolo, au declarat oficialii israelieni.

O imagine din satelit din 6 martie arată că drumul est-vest, care se află în construcție de săptămâni întregi, se întinde acum din zona de frontieră dintre Gaza și Israel pe întreaga fâșie de aproximativ 6,5 kilometri lățime, împărțind nordul Gaza, inclusiv orașul Gaza, de sudul enclavei. Aproximativ 2 kilometri (1,2 mile) include un drum existent, în timp ce restul este nou, potrivit analizei CNN.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat pentru CNN că folosesc traseul pentru a "stabili (un) punct de sprijin operațional în zonă" și pentru a permite "trecerea forțelor, precum și a echipamentelor logistice". Când a fost întrebat despre finalizarea traseului, FDI a spus că drumul exista înainte de război și că era în curs de "renovare", din cauza faptului că vehiculele blindate "l-au deteriorat". Acesta a adăugat că a existat: "Nu există un început și un sfârșit".

La 23 februarie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat cabinetului său de securitate un plan, obținut de CNN, pentru un viitor post-Hamas pentru Gaza, care include "demilitarizarea completă" a enclavei și revizuirea sistemelor de securitate, administrație civilă și educație. Palestinienii care trăiesc în Gaza se tem că planurile de securitate postbelice ale Israelului le vor restricționa și mai mult libertatea de mișcare, amintindu-și de zilele ocupației israeliene de dinainte de 2005, când au fost amplasate puncte de control între satele vecine și au fost construite drumuri de ocolire exclusive pentru a lega așezările israeliene între ele și cu Israelul.

content-image

Numit după fosta așezare israeliană Netzarim din Gaza, "Coridorul Netzarim" intersectează unul dintre cele două drumuri principale nord-sud din Gaza, strada Salaheddin, pentru a crea o intersecție centrală strategică. De asemenea, pare să se conecteze cu strada Al Rashid, care se întinde de-a lungul coastei, arată imaginile din satelit. Palestinienii au declarat pentru CNN că își amintesc că așa-numita "joncțiune Netzarim" exista înainte de 2005; pe atunci, era în mare parte accesibilă doar coloniștilor israelieni.

Ministrul israelian pentru afaceri cu diaspora, Amichai Chikli, a declarat pentru CNN că noua șosea va "facilita" pentru armata israeliană lansarea de raiduri la nord de orașul Gaza și la sud, spre zona centrală a Fâșiei Gaza.

Drumul, despre care a spus că va fi folosit timp de cel puțin un an, va avea trei benzi: una pentru tancuri grele și vehicule blindate, alta pentru vehicule mai ușoare și o a treia pentru deplasări mai rapide. Va fi posibil să se circule pe coridorul Netzarim de la Be'eri, un kibbutz israelian aflat în apropiere de granița cu Gaza, până la Marea Mediterană în șapte minute, a spus el.

Chikli nu este implicat în politica militară israeliană. Dar, în ianuarie, Chikli, împreună cu alți membri ai parlamentului israelian, Knesset, a propus un plan de înfrângere a Hamas care includea măsuri pentru a obține controlul asupra unor părți strategice din fâșie. În acesta, ei au spus că coridorul Netzarim ar fi folosit "pentru a permite tratarea infrastructurii subterane a Hamas și a buzunarelor de rezistență din nordul Fâșiei Gaza".

"Locuitorilor din Fâșia Gaza nu ar trebui să li se permită să se întoarcă în nordul Fâșiei Gaza cel puțin până la demolarea întregii infrastructuri subterane și demobilizarea completă a zonei", au precizat ei în propunere. Acesta a inclus, de asemenea, un al doilea coridor mai la sud, pe care l-a numit Coridorul Sufa. Planul nu a fost adoptat de către IDF, dar include elemente care ajung să existe, inclusiv coridorul Netzarim.

Tăierea benzii în două

O serie de imagini din satelit de dinainte și de după 7 octombrie arată cum Israelul extinde un drum existent pentru a construi coridorul. O imagine din 29 februarie, furnizată de Maxar Technologies și analizată de CNN, arată secțiuni de drum nou tăiate cu buldozerul la est și la vest de cel existent. Iar imaginea din satelit din 6 martie, furnizată de Planet Labs, arată noua construcție care se întinde până la coastă.

Armata israeliană a început să asfalteze cu buldozerul un drum pentru vehiculele sale blindate la scurt timp după ce a declarat război împotriva Hamas pe 7 octombrie, în urma atacului grupului militant asupra Israelului. Imaginile din satelit din noiembrie arată apariția căilor de rulare, într-un moment în care armata s-a concentrat pe înconjurarea orașului Gaza, avansând dinspre est. La începutul lunii octombrie, Israelul a ordonat evacuarea a 1,1 milioane de persoane din nordul Gaza către sudul Wadi Gaza, o fâșie de zone umede care taie enclava în două.

În februarie, armata israeliană a oferit postului de televiziune israelian de dreapta Channel 14 un tur al coridorului Netzarim, dezvăluind ceea ce a numit un "tampon" la care se lucrează în jurul drumului. Reportajul a arătat forțe din Corpul israelian de geniu care manevrează tractoare, camioane și unelte de inginerie.

Locotenent-colonelul Shimon Orkabi, comandantul Batalionului "601" al Corpului de geniu de luptă, a declarat pentru Channel 14 că soldații erau ocupați cu distrugerea oricărei infrastructuri rămase în zona tampon. "Practic, ne-a deschis acest întreg spațiu de teritoriu, permițându-ne să controlăm tot ceea ce se întâmplă în acest coridor", a spus el.

content-image

El a adăugat că armata israeliană a folosit o "cantitate mare de mine și explozibili" pentru a demola clădirile din zona tampon și că clădirile rămase în zonă "probabil vor dispărea în curând".

Reportajul Channel 14 arată Spitalul Prieteniei turco-palestiniene, aflat la aproximativ 380 de metri de șosea, parțial în ruine și soldați care operează în zonă.

Într-o înregistrare video partajată pe TikTok, geolocalizată și verificată de CNN, pot fi văzuți soldați israelieni distrugând ceea ce pare a fi intrarea în Spitalul Prieteniei turco-palestiniene. Postat de un soldat israelian pe platforma de socializare la 22 februarie și șters între timp, videoclipul arată, de asemenea, trupe într-un vehicul blindat care intră în complexul medical.

IDF a declarat pentru CNN că a distrus o parte a unei "rețele de tuneluri" de sub Spitalul Prieteniei turco-palestiniene, despre care a afirmat că "făcea legătura între nordul și sudul Fâșiei Gaza".

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a declarat în februarie că distrugerea de către FDI a unor clădiri rezidențiale și a altor structuri civile în altă parte în Fâșia Gaza, la mai puțin de un kilometru de gardul dintre Israel și Gaza pentru a crea o zonă tampon, ar putea constitui o crimă de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.