Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Jocuri de putere făcute de Rusia în Libia: mareşalul Khalifa Haftar își securizează poziția cu sprijinul Moscovei

Twitter.com
libia rusia

FOTO - Jocuri de putere făcute de Rusia în Libia: mareşalul Khalifa Haftar își securizează poziția cu sprijinul Moscovei

O delegaţie de oficiali militari ruşi, condusă de ministrul adjunct al apărării, a sosit marţi în Libia la invitaţia mareşalului Khalifa Haftar, omul puternic din estul ţării, transmite AFP, informează Agerpres.

Delegaţia rusă este condusă de ministrul adjunct Yunus-Bek Yevkurov, fost lider al Republicii Ruse predominant musulmane Inguşetia, care a fost reţinut pentru scurt timp de mercenarii Wagner în cartierul general militar din Rostov-pe-Don în timpul rebeliunii din iunie. "În timpul vizitei este planificat să se discute despre perspectivele de cooperare în lupta împotriva terorismului internaţional şi alte chestiuni de acţiune comună", a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Context - situația din Libia

Libia traversează o criză politică majoră după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, fiind afectată de diviziunile existente între estul şi vestul ţării şi de interferenţele străine.

Khalifa Haftar, care se opune guvernului libian de la Tripoli, recunoscut de ONU, a folosit în special luptători din grupul paramilitar rus Wagner într-o încercare eşuată de a ocupa capitala Libiei în anii 2019-2020.

Potrivit experţilor, câteva sute de luptători Wagner se află încă în Libia pentru a asigura securitatea bazelor militare şi a infrastructurii petroliere.

Ce au discutat

În cadrul acestei vizite, delegaţia rusă a purtat discuţii cu şefii de stat major ai Forţelor Armate Arabe Libiene (FAAL) aflate sub comanda mareşalului Haftar, a informat într-un comunicat de presă purtătorul său de cuvânt, Ahmad al-Mesmari.

Cele două părţi au discutat despre cooperare şi coordonare în ceea ce priveşte "antrenarea şi întreţinerea armelor şi a echipamentelor ruseşti deţinute de comandamentul general, care le consideră coloana vertebrală a armamentului Armatei Naţionale Libiene", potrivit acestui comunicat de presă.

Interesele Rusiei

Rusia conduce de câţiva ani o ofensivă diplomatică în Africa pentru a înlocui influenţa puterile tradiţionale occidentale. Izolată pe scena internaţională şi în căutare de aliaţi, Moscova şi-a sporit aceste eforturi după invadarea Ucrainei în februarie 2022.

De un an, puterea este disputată în Libia de două guverne, cel al lui Abdelhamid Dbeibah în vest şi cel din est, susţinut de mareşalul Haftar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.