Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Prefectul de Mureș intervine în cazul azilului cu condiții inumane: 17 persoane au fost relocate, s-a deschis dosar la DIICOT

azil mures

Licența Centrului din Bărdești, județul Mureș, unde au fost găsite mai multe persoane în condiții improprii, la subsol, a fost retrasă, spune, joi seara, prefectul județului, Mara Togănel. 13 persoane au fost duse la spital și 17 au fost relocate.

În centrul groazei de la Mureș erau cazate 30 de persoane. Dintre acestea, 13 au fost duse la UPU-SMURD Târgu Mureș și 17 au fost relocate, spune prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

„În total până acum 13 persoane au fost direcționate către UPU-SMURD Târgu Mureș. 17 persoane instituționalizate au fost relocate (...) Documentele vor fi direcționate către competentă soluționare către DIICOT Mureș. Avem persoane de la București, de la Covasna și din Târgu Mureș la decizia unor autorități și în baza unui contract de externalizare servicii între DGASPC-uri și acest centru, conform legii”, spune prefectul.

În urma discuțiilor dintre prefect și ministrul Muncii, a fost retrasă licența centrului.

„Am avut discuții cu doamna ministru a Muncii și de îndată a retrasă (...) licența acestui centru. Până nu am avut retrasă licența acestui centru nu am putut să relocăm persoanele”, mai spune Togănel.

Precizările ISU Mureș

Potrivit ISU Mureș, s-a intervenit pentru acordarea de asistență medicală, prim ajutor de urgență și transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdești.

La fața locului au fost dislocate 3 autospeciale de transport personal și victime multiple, două ambulanțe SMURD B2, o ambulanță SMURD C1 - Terapie Intensivă mobilă, un microbuz, precum și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

„Până în momentul de față din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureș pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecțiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparținători și alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparținând de DGASPC din municipiul Sighișoara (4 persoane) și localitățile Luduș (9 persoane) și Ideciu (3 persoane)”, arată ISU Mureș.

Premierul și ministrul muncii au intervenit

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu solicită Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) cercetarea disciplinară în cazul azilului din Mureș, unde beneficiarii erau agresați și dispune ANPDPD retragerea licenței.

„Situația de la Mureș este intolerabilă”, spune, joi, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, după ce premierul Marcel Ciolacu a fost informat că beneficiarii Centrului de îngrijire și asistență Căsuța Lu'Minar fi supuși unor „violențe inadmisibile”.

Ministrul Muncii cere ca vinovații să răspundă.

„Solicit urgent Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această situație revoltătoare. Totodată, am dispus Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) retragerea licenței în cazul Asociației „Re-Min”, centrul „Căsuța Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești”, spune Simona Bucura Oprescu.

Conform informațiilor primite de premier, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale.

Marcel Ciolacu spune că va monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a se asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.