Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foto - Un ghepard namibian relocat în India în cadrul planurilor de reintroducere a speciei a murit

facebook.com
ghepard

Un ghepard namibian relocat anul trecut în India în cadrul planurilor de reintroducere a speciei pe subcontinent a murit luni din cauza unei infecţii renale, potrivit Fondului de conservare a gheparzilor din Namibia (CCF), informează CNN.com.

Ghepardul decedat, pe nume Sasha, a fost unul dintre cei opt gheparzi aduşi din Namibia în Parcul Naţional Kuno din statul indian Madhya Pradesh în septembrie anul trecut, în cadrul unui plan guvernamental de relocare a 50 de feline mari în India în următorii cinci ani, informează Agerpres.

Sasha a început să dea semne de oboseală şi de slăbiciune miercuri, după ce dezvoltase o infecţie la rinichi în luna ianuarie, a relatat postul indian de ştiri Doordarshan News, citând un comunicat al departamentului forestier din Madhya Pradesh.

Medicii veterinari locali au colaborat cu experţi din Namibia şi din Africa de Sud pentru a o trata pe Sasha, dar, în cele din urmă, nu au reuşit să o salveze, se arată în comunicat.

Potrivit datelor făcute publice de CCF, nivelurile de creatinină ale felinei, în urma unui test de sânge efectuat în august 2022, erau deja ridicate, indicând potenţiale probleme la rinichi înainte de sosirea sa în India.

"Bolile renale şi insuficienţa renală pot fi deosebit de dăunătoare pentru gheparzi, care sunt creaturi delicate prin natura lor. Deşi gheparzii captivi sunt mai predispuşi la aceste afecţiuni decât cei care trăiesc în sălbăticie, motivele exacte nu sunt pe deplin înţelese", a scris CCF pe Twitter.

Ceilalţi gheparzi aflaţi în parc sunt sănătoşi, potrivit Doordarshan News.

Gheparzii au fost declaraţi dispăruţi în India în urmă cu peste 70 de ani, însă Ministerul Mediului, Pădurilor şi Schimbărilor Climatice speră că aceştia vor cutreiera din nou parcurile naţionale ale ţării, informează Agerpres.

Grupul de gheparzi care a sosit din Namibia în septembrie era format din trei masculi şi cinci femele (toţi adulţi), printre care şi Sasha, potrivit CCF.

În februarie, încă o duzină de gheparzi - şapte masculi şi cinci femele - au fost aduşi din Africa de Sud, care a semnat un acord cu India pentru a introduce zeci de gheparzi în această ţară în următorul deceniu.

În prezent în sălbăticie trăiesc mai puţin de 7.000 de gheparzi, potrivit WWF.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.