Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Un român a inventat o mască revoluționară și a fost premiat de MIT, dar totuși renunță la proiect: 'Aş putea rămâne cu ele!'

Mască revoluționară, clujean

O mască de protecție inteligentă, echipată cu senzori de temperatură și sistem de filtrare a aerului, al cărei concept a fost realizat de un român, a fost premiată la un concurs de re-imaginare a măștilor de protecție organizat de MIT Media Lab. Masca, botezată Social Mask, se conectează la o aplicație din telefonul mobil pentru a verifica proximitatea purtătorului față de alți utilizatori și să determine posibilitatea unei infecții virale, potrivit prezentării de pe site-ul concursului.

Cu un aspect modern, masca poate fi realizată din policarbonat sau polipropilenă, pentru a nu provoca alergii. Dispozitivul a fost imaginat de un clujean, Ciprian Burzo.

„A conecta masca la telefonul mobil este o opțiune viabilă pentru viitor. Ar trebui să știm cine este infectat în zonă și să primim informații pe telefon despre ce particule detectează biosenzorul în mediul ambiant. Acestea sunt doar câteva funcționalități pe care le va avea masca”, a spus Ciprian, potrivit site-ului The Calvert Journal.

“Nu cred ca este fezabil într-un timp scurt, costurile sunt enorme, soluții similare am văzut pe piață lansate de alte companii, și în cazul realizarii unui număr mare se poate să rămân cu ele deoarece vaccinul este aproape”, a declarat Ciprian Burzo, pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview.

Tânărul designer român a spus că acest concept a fost realizat în urmă cu două luni, dar ideea prototipului trebuie dezvoltată. “Eu am facut doar un concept. De la concept la prototip e cale lungă. Ideea prototipului trebuie dezvoltată”, a precizat Ciprian Burzo.

Întrebat dacă prototipul de mască ar putea fi folosit şi în cazul unei viitoare pandemii sau în sezonul de gripă, designerul a spus că nu crede că acest concept ar fi necesat pentru gripă.

Referitor la costurile iniţiale, Ciprian Burzo nu a înaintat o cifră, dar a spus că ele sunt mari, fiind implicaţi “mulţi factori”.

Pe de altă parte, întrebat dacă o companie ar fi interesată de achiziţia conceptului, designerul român a spus că nu deține un brevet de invenție, iar conceptul poate fi preluat.

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.