Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTOGALERIE - Cum a protestat AUR în marile orașe împotriva comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare

Radu Pop
psd aur sediu

Membri şi simpatizanţi ai partidului Alianţa pentru Unirea României (AUR) au protestat, miercuri seară, faţă de intenţia coaliţiei de guvernare de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare în acest an, conform Agerpres.

Târgu Mureș

La Târgu Mureş aproximativ 150 de persoane au protestat în faţa Prefecturii, precum şi la sediile organizaţiilor judeţene ale Partidului Social Democrat şi Partidului Naţional Liberal, susţinând că decizia comasării alegerilor ar fi antidemocratică şi anticonstituţională.

"Protestăm pentru democraţie şi pentru apărarea principiilor democraţiei, printre care cel mai important îl reprezintă alegerile libere şi transparente. (...) Din păcate, astăzi, asistăm la o tentativă de şubrezire a democraţiei în România prin comasarea alegerilor, care produce, practic, schimbarea regulilor (...). Este o practică disperată a celor de la PSD şi PNL, care se regăsesc în postura de a pierde controlul şi puterea după 34 de ani de guvernare în care ei au predominat", a declarat liderul AUR Mureş, Răzvan Biro.

Satu Mare

La Satu Mare, circa 50 de membri şi simpatizanţi ai AUR au depus lumânări la sediile PNL şi PSD. Protestatarii s-au adunat în faţa sediului AUR, de unde au pornit cu pancarte spre sediul PNL şi cel al PSD. Aici, membrii AUR au ţinut un moment de reculegere "în memoria omorârii democraţiei" şi au cântat Imnul României.

"Nu se poate înainte de alegeri să schimbe jocurile politice. Nu se mai poate să acceptăm să fim conduşi de această clică PSD-PNL", a spus coordonatorul AUR Satu Mare, Viorel Pop.

Sibiu

În Sibiu, senatorul Adrian Cătană a declarat pentru AGERPRES că este posibil să urmeze şi alte proteste. "Suntem în jur de o sută. Cel mai probabil că vor urma (alte proteste - n.r.); să ştiţi că noi nu ne vom opri cu acest protest, chiar dacă unii au impresia că noi ne vom da bătuţi. Vom lupta în continuare pentru drepturile şi libertăţile noastre cetăţeneşti", a spus Cătană.

Târgoviște

Peste 200 de membri şi simpatizanţi AUR au protestat la Târgovişte, în faţa sediului PSD Dâmboviţa, unde au aprins lumânări "în memoria democraţiei". Cei care au protestat au susţinut că prin comasarea alegerilor democraţia este atacată. "Atunci când ei vor să câştige fraudulos aceste alegeri, acest vis al lor nu se va realiza. Vom reuşi să îi învingem cu tot cu comasarea lor. Îi vom bate pur şi simplu la alegeri şi de ceea ce le este frică nu vor scăpa", a spus Mara Nicolescu, coordonator comunicare şi candidată AUR la alegerile europarlamentare.

Buzău

Membri şi reprezentanţi ai AUR au protestat la Buzău faţă de comasarea alegerilor. "Avem cel puţin patru motive pentru care spunem 'nu' comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. Vorbim despre restrângerea exerciţiului dreptului la vot, cetăţenii vor fi puşi în situaţia de a exercita o sarcină mult mai complexă din punct de vedere electoral, cu un număr mai mare de buletine de vot. Asta înseamnă că va creşte timpul alocat votului. Şi ce facem cu cei pe care îi excludem de la vot, pentru că timpul se scurge şi se închid urnele? Conform practicilor, procedura electorală trebuie să fie cât mai simplă, pentru a permite pe deplin cetăţeanului să poată alege. Al treilea aspect care încalcă un drept fundamental, constituţional - dreptul de a fi ales. Dacă va comasa aceste alegeri, PSD pune pumnul în gură celor care vor să candideze. Pe de altă parte, nu e timp suficient ca cetăţenii să fie informaţi corect, pentru că sunt proceduri electorale diferite", a transmis, în timpul protestului, liderul AUR Buzău, Elena Năstăsoiu.

Bistrița

În Bistriţa, protestatarii, peste 50, purtând geci şi steaguri cu însemnele partidului, au adus o cruce pe care era scris "Democraţia", pe care au sprijinit-o de sediul PSD şi au aprins candele. La îndemnul senatorului Ovidiu Florean, trecut recent la AUR, după ce anterior a fost membru PNL şi ulterior al partidului Forţa Dreptei, a fost ţinut un moment de reculegere.

"A murit democraţia în România datorită mafiei, ciumei roşii şi ciumei galbene, PSD şi PNL. (...) Au 70% în Parlament, fac ce vor ei. Au încălcat decizia Curţii Constituţionale din 2012 şi au încălcat şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Şi au încălcat o regulă divină, care spune că n-ai voie să schimbi rânduiala. Asta nu înţeleg ei: cine schimbă rânduiala o să aibă numai de pierdut", a spus Florean.

Pe timpul protestului, s-a scandat "Vrem alegeri libere", "PSD şi PNL, aceeaşi mizerie", "Vrem dreptate, nu comasate".

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, Georgeta Căşvan, a precizat pentru AGERPRES că protestul a fost autorizat.

Dolj

Şi reprezentanţii AUR de la Dolj au protestat în faţa sediilor organizaţiilor judeţene ale Partidului Social Democrat şi Partidului Naţional Liberal faţă de intenţia coaliţiei de guvernare de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare.

"Dorim democraţie, dorim respectarea Constituţiei României, a legilor şi a deciziilor Curţii Constituţionale. (...) Este destul că au impus alegeri locale într-un singur tur, ceea ce evident că ucide democraţia", a spus vicepreşedintele AUR Ringo Dămureanu.

Constanța

* La Constanţa, protestatarii au purtat drapelul României, steaguri cu sigla AUR şi au scandat "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!", "Vrem dreptate, nu comasate!", "Vrem alegeri libere!".

"Susţinem dreptul românilor de a vota liber! Comasarea alegerilor este un nou tertip găsit de Ciolacu şi Ciucă, în încercarea de a salva anul electoral pentru PSD şi PNL, duşmanii democraţiei, partidele care ne-au distrus ţara. Noi, cei de la AUR, spunem un NU ferm comasării alegerilor! Vă aşteptăm astăzi, 7 februarie, alături de noi, la orele 18.00, în faţa sediului PSD!", a anunţat AUR Constanţa pe pagina de Facebook a formaţiunii politice.

Maramureș

Peste 300 de membri şi simpatizanţi ai AUR Maramureş au depus un sicriu care simboliza "îngroparea democraţiei" şi au aprins lumânări şi candele la sediul PSD Maramureş din municipiul Baia Mare. "România, în 2024, încă nu este o ţară liberă, încă se pune pumnul în gură politic, încă vor şi încearcă cu orice preţ să ne închidă gura, tocmai că le este frică de AUR şi de forţa românilor care s-au săturat de minciună, s-au săturat de hoţie, s-au săturat de metehnele lor vechi, comuniste, pe care le-au învăţat de la ai lor profesori", a spus deputatul Darius Pop în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare.

Râmnicu Vâlcea

În Râmnicu Vâlcea, protestul a început în centrul oraşului, cei prezenţi plecând pe jos la sediul organizaţiei PSD Vâlcea, unde au aprins lumânări şi au scandat mai multe minute "Vrem alegeri libere!", "Libertate, nu comasate", "PNL şi PSD, aceeaşi mizerie!". "Le spunem un singur lucru: ei omoară democraţia schimbând regulile în timpul jocului şi noi nu suntem de acord. Vreau să ştiţi de la noi că vom merge până la capăt şi o să recuperăm aceşti 34 de ani de democraţie pe care PSD şi PNL i-au îngropat astăzi", a spus Vicenţiu Mocanu, candidatul AUR la funcţia de primar al Râmnicului.

Botoșani

Aproximativ 150 de membri ai filialei din Botoşani a Alianţei pentru Unirea Românilor au pichetat sediul Partidului Social Democrat, scandând lozinci anti-PSD şi anti-PNL, precum "PSD şi PNL, aceeaşi mizerie" sau "Vot comasat, liber la furat".

"Nu au fost incidente. Nimeni nu a încercat să forţeze intrarea în sediul PSD sau să producă distrugeri sediului PSD", au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani.

De cealaltă parte, social-democraţii au afişat în geamurile de la sediul din centrul municipiului Botoşani afişe cu conţinut anti-AUR, precum "STOP circului şi huliganismului marca AUR", "AUR= 0% soluţii, 100% scandal".

Jandarmeria a împrejmuit sediul PSD cu garduri metalice, pentru a-i determina pe protestatari să nu se apropie de clădire.

Prahova

* Zeci de membri şi simpatizanţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor Prahova au aprins lumânări în faţa sediilor PSD Prahova şi PSD Ploieşti şi au ţinut un moment de reculegere "pentru Constituţia României, pentru libertate şi pentru democraţie".

Aceştia au scandat "Vrem dreptate, nu comasate", "PSD şi PNL, aceeaşi mizerie", "Marcel Ciolacu, pui de dictator", "Ce vrem noi e şi pentru voi", "Nu vă fie frică, poporul se ridică" şi au purtat afişe cu mesaje precum "PSD şi PNL, un pericol pentru democraţie", "PSD şi PNL, vreţi instaurarea dictaturii? Nu veţi reuşi!".

Giurgiu

Câteva zeci de membri şi simpatizanţi ai AUR s-au deplasat în marş prin centrul municipiului Giurgiu, până la sediul PSD, unde au aprins candele la "priveghiul democraţiei", cum l-au denumit aceştia.

"Ne aflăm într-o zi istorică pentru România, ne aflăm la priveghiul democraţiei. Mii de români au murit în 1989, ca după 34 de ani să ajungem din nou acolo de unde am plecat. Acest guvern PSD-PNL este, de fapt, rupt din FSN. Aceiaşi oameni ne conduc de 34 de ani", a declarat coordonatorul AUR Giurgiu, Iulian Naipeanu.

Manifestanţii au depus o cruce din lemn pe care scrie "Democraţia 1990-2024" şi au aprins candele la baza unui pom de pe trotuarul din faţa sediului PSD Giurgiu.

București

Sute de susţinători ai AUR, flancaţi de jandarmi, au protestat miercuri seară în Piaţa Victoriei din București şi ulterior în faţa sediului PSD din Bulevardul Kisellef faţă de intenţia coaliţiei de guvernare de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare în acest an.

Manifestanţii au ales ca formă de protest simularea unui cortegiu funerar, în acordurile fanfarei.

Protestul a început în Piaţa Victoriei, iar ulterior participanţii au mărşăluit până în faţa sediului PSD, unde au aprins lumânări "în memoria democraţiei" din România.

Mihai Enache, preşedintele AUR Bucureşti, a declarat că amestecarea alegerilor locale cu europarlamentare "va produce numai confuzie" şi va fi în dezavantajul tuturor celor care vor să voteze în cunoştinţă de cauză.

"Amestecarea alegerilor locale cu europarlamentare va produce numai confuzie şi va fi în dezavantajul tuturor celor care vor să voteze în cunoştinţă de cauză. Bucureştenii au nevoie să ştie din timp care le sunt opţiunile şi care sunt planurile pentru oraşul în care trăiesc", a precizat Enache, potrivit unui comunicat de presă al AUR.

În viziunea manifestanţilor, comasarea arată că PSD şi PNL, "sub forma unui nou USL, îşi urmăresc propriile privilegii în detrimentul democraţiei".

Participanţii la protest au scandat "Vot comasat - Vot îngropat" şi purtau pancarte cu texte precum: "Nu omorâţi democraţia, vrem dreptate"; "Vrem dreptate, nu comasate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.