Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fox News se confruntă cu un proces riscant din cauza minciunilor despre alegerile prezidențiale americane din 2020

foxnews.com
fox news logo

Fox News ar putea plăti o factură uriaşă pentru că a promovat teoria falsă a fraudării alegerilor prezidenţiale din SUA în 2020. Selecţia juriului urmează să înceapă joi, la procesul postului emblematic al conservatorilor, care este dat în judecată de o companie de maşini electronice de vot, anunță news.ro.

„Miza este foarte mare pentru Fox News. Dacă va fi găsit vinovat de defăimare, postul de televiziune ar putea plăti în jur de un miliard de dolari”, a spus, pentru AFP, Nicole Hemmer, profesor de istorie asociat la Universitatea Vanderbilt şi specialist media.

„Nu este suficient pentru a-l scoate din joc, ci suficient pentru a avea efecte reale asupra planurilor viitoare şi asupra sănătăţii financiare generale”, adaugă ea despre principalul post al imperiului magnatului Rupert Murdoch, cadru al bătăliile ideologice ale conservatorilor.

În total, Dominion Voting Systems, care a funcţionat în 28 de state în timpul alegerilor din 2020, solicită despăgubiri în valoare de 1,6 miliarde de dolari într-o instanţă civilă din statul Delaware (est) de la cel mai urmărit post american de cablu şi de la compania sa-mamă, Fox Corporation.

Într-o atmosferă tensionată, Donald Trump a acuzat tabăra Biden de fraudă, fără dovezi. Consilierii săi, Rudy Giuliani şi Sidney Powell, au arătat cu degetul către Dominion la Fox News, prezentând compania ca având legături cu regimul lui Hugo Chavez din Venezuela.

Procesul va fi urmărit îndeaproape în Statele Unite, unde este văzut ca un test pentru libertatea de exprimare, protejată de Primul amendament din Constituţie, dar şi pentru lupta împotriva dezinformării.

Cazul este considerat solid, iar compania a câştigat deja o rundă atunci când judecătorul Eric Davis a declarat, într-un ordin din 31 martie, că „era clar că nicio afirmaţie despre Dominion în timpul alegerilor din 2020 nu a fost adevărată”. Dar condamnările mass-media pentru defăimare sunt rare în Statele Unite, deoarece reclamantul trebuie să stabilească o intenţie deliberată de a răspândi informaţii false cu scopul de a face rău.

Condamnarea Fox News

Juriul va trebui să decidă în unanimitate condamnarea Fox News, după audieri în care ar trebui să depună mărturie principalele vedete ale canalului. Dominion Voting Systems i-a citat ca martori pe fondatorul Fox Corporation, Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, şi pe fiul său, CEO-ul Lachlan Murdoch.

Acuzat în mod regulat că este o portavoce pentru teoriile conspiraţiei, Fox News vrea să facă din proces un caz emblematic pentru libertatea presei.

Pentru postul de televiziune, era legitim să acorde punctuld e vedere al taberei lui Trump atunci când a contestat votul şi „esenţial pentru căutarea adevărului” pentru a lăsa toate părţile să se exprime.

Dar cazul a dat naştere la dezvăluiri jenante pentru Fox News, odată cu publicarea unor schimburi de e-mailuri sau mesaje care arată că, în cadrul postului şi al companiei-mamă Fox Corporation, nu era crezut scenariul unor alegeri frauduloase, chiar şi de către patronul Rupert Murdoch.

"Un lucru cu adevărat nebunesc. Şi dăunător”, a scris el într-un e-mail intitulat „Mă pregătesc să mă uit la Giuliani!” adresat directoarei Fox News, Suzanne Scott.

Numeroasele mesaje, obţinute în cadrul procedurii şi cele de la vedete ale postului, precum Tucker Carlson sau Laura Ingraham, sunt în centrul argumentaţiei reclamantului, potrivit căruia Fox News a minţit intenţionat pentru a nu-şi pierde telespectatorii.

Postul acuză Dominion Voting Systems că a efectuat o selecţie trunchiată şi părtinitoare.

Selecţia juriului urmează să se încheie în această săptămână, înainte ca audierile să înceapă de fapt luni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.