Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța și Georgia deschid o nouă pagină a relațiilor bilaterale, denumită generic 'Dialogul Amilakhravi'

Agerpres
Emmanuel Macron

Franţa şi Georgia vor să deschidă ''o nouă pagină'' în relaţiile lor, a declarat marţi şeful statului francez Emmanuel Macron primind-o la Palatul Elysee pe preşedinta georgiană Salome Zourabichvili, fostă diplomată franceză, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Laura Codruța Kovesi! Meciul pierdut azi

Cei doi şefi de stat au lansat o nouă iniţiativă bilaterală, ''Dialogul Amilakhravi'', care ''va permite mai multă consistenţă şi regularitate'' în schimburile dintre Paris şi Tbilisi în domeniile politic, al apărării, economic şi cultural, potrivit lui Macron.

Acest dialog poartă numele lui Dimitri Amilakhvari, un georgian sosit în Franţa în 1922, care s-a înrolat în Legiunea Străină şi a murit în cel de-Al Doilea Război Mondial în Egipt, după ce a primit ''Croix de la Libération'', ordin instituit de către generalul Charles de Gaulle.

Relaţia franco-georgiană este ''esenţială'' în opinia dnei Zourabichvili, care a reamintit că ''s-a născut în Franţa'', unde ''a crescut'' şi ''s-a format în cultura franceză'', după ce părinţii săi au fugit odată cu instalarea puterii bolşevice. Ea a avut apoi o carieră diplomatică la Ministerul francez de Externe, după care s-a lansat în politică în Georgia, unde a fost aleasă preşedintă pe 29 noiembrie 2018, obţinând 59,52 % din voturi.

Emmanuel Macron a reafirmat sprijinul Franţei faţă de ''suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei în frontierele recunoscute pe plan internaţional''.

De la încheierea conflictului ruso-georgian în 2008, Rusia a instalat baze militare permanente în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, care reprezintă 20 % din teritoriul naţional georgian.

''Noi am condamnat întotdeauna şi continuăm să condamnăm cu cea mai mare fermitate procesul de ''frontierizare'' care este în acţiune (...). Aceste practici sunt contrare dreptului internaţional'', a declarat Emmanuel Macron. ''Franţa a făcut apel în mod constant la Rusia să adopte o poziţie mai constructivă pe această temă'', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.