Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța menţine în deternţie un cercetător iranian a cărui extrădare este cerută de SUA

artavinului.md
franta

O curte de apel din Aix-en-Provence îl menţine în arest pe un inginer iranian reţinut la 2 februarue la Nisa, a cărui extrădare Statele Unite au cerut-o Franţei, acuzat de încălcarea embargoului american impus Iranului, relatează AFP.

Jalal Rohollahnejad, în vârstă de 41 de ani, a fost reţinut la 2 februarie pe aeroportul de la Nisa, unde venea de la Teheran, via Moscova, şi a fost plasat în detenţie. Washingtonul are termen până la 4 aprilie să transmită Ministerului francez de Externe o cerere oficială de extrădare.

Solicitarea arestării, formulată de către Washington, viza o tentativă de imprtare din Statele Unite - via Emiratele Arabe Unite (EAU) - a unor sisteme cu microunde industriale de înaltă putere care, prin modificare, ar putea fi transformate în armament antirachetă şi în sisteme care să permită preluarea controlului dronelor.

La audierea în Camera de instrucţie, la care a asistat consulul Iranului la Paris, avocaţii inginerului iranian, Jean-Yves Le Borgne, Luc Febbraro şi Adrien Milani, au cerut eliberarea acestuia până la examinarea de către justiţia franceză a unei cereri de extrădare.

Avocata generală Solange Legras a catalogat această solicitare de eliberare ”prematură şi inoportună”. ”Trebuie să-i asigurăm reprezentarea în justiţie pe baza convenţiei bilaterale din 1996 semnată de Franţa şi Statele Unite”, a subliniat ea.

Jalal Rohollahnejad ”nu a fost arestat din întâmplare la Nisa, serviciile secrete americane îl urmăreau şi ştiau că venea în Franţa”, a insistat ea.

Apărarea cercetătorului iranian apreciază că cererea de extrădare nu are sorţi de izbândă, în contextul în care faptele reproşate de Statele Unite - încălcarea embargoului - nu este pedepsită în dreptul francez.

Însă, potrivit acuzării, articole din Codul francez Vamal pot să servească unei ”duble incriminări”, o noţiune prin care Franţa poate extrăda doar cu privire la fapte incriminate în dreptul francez.

”Atunci când Trump fluieră, Franţa se pune în gardă şi ne repatriază întreprinderile din Iran”, a denunţat Le Borgne, apreciind că ”este şocant că, în ţara noastră, în care ar exista libertate, orice iranian este viat de ameninţarea Statelor Unite, cărora le suntem doar nişte valeţi”.

”Eu sunt un profesor şi un cercetător şi nu am comis vreun delict”, a dat asigurări Rohollahnejad, care afirmă că s-a dus la Nisa în cadru unei cooperări cu o societate franceză în vederea unor cercetări cu privire la ape subterane la Golful Persic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.