Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

François Lecointre: 'Nu va exista niciodată o victorie definitivă' împotriva jihadiştilor în Sahel

Getty Images
jihadiști

În lupta împotriva grupărilor jihadiste în Sahel, ''nu vom ajunge niciodată la o victorie finală'', dar lupta armatei franceze este ''utilă şi necesară'', a declarat miercuri la Paris şeful Statului Major interarme, generalul François Lecointre, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Întrebat de postul de radio France Inter, după moartea a 13 ofiţeri şi subofiţeri, luni seara, în Mali, generalul francez a apreciat ''că va fi întotdeauna foarte complicat să se vadă momentul în care războiul va fi câştigat definitiv. Contrar a ceea ce s-a întâmplat în marile conflicte ale secolului al XX-lea, armata franceză nu va defila niciodată, ca învingător, trecând pe sub Arcul de Triumf. 

''Avem nevoie de consecvenţă în efort, perseverenţă'', a adăugat el. ''Ceea ce sunt convins este că ceea ce facem este util, bun şi necesar'', a menţionat generalul Lecointre. 

''Această tragedie nu poate fi o provocare pentru angajamentul nostru'', a spus el. ''Avem rezultate, dar trebuie să fim răbdători şi perseverenţi. O criză ca aceasta necesită perseverenţă în acţiune, cu obiective pe termen lung. Trebuie evitată contaminarea în alte ţări din Africa de Vest'', a explicat generalul francez.

Citește și: Moscova s-a declarat dispusă să coopereze cu AMA în problema dopajului

''Nu văd cum se poate pune la îndoială semnificaţia acestei acţiuni. Acţiunea noastră constantă, continuă (...) face ca ceea ce este mai rău să fie evitat", a spus el, apreciind că lupta împotriva grupărilor jihadiste în Sahel a ajutat, de asemenea, la protejarea Europei. 

''Există o presiune teroristă reală'' în Sahel, a subliniat generalul francez, apreciind că există o schimbare a conflictualităţii în Mali şi în regiune şi că teroriştii ştiu să profite de tensiunile interetnice şi de lipsa de guvernare în anumite zone. 

Două elicoptere, un Tigru şi un Cougar, au intrat în coliziune accidental luni seara în Mali în timpul unei operaţiuni împotriva jihadiştilor, provocând moartea a 13 militari francezi, fiind una dintre cele mai mari pierderi pentru armata franceză de la atacul asupra cartierului general francez Drakkar din Beirut în 1983, care s-a soldat cu 58 de morţi. 

Preşedintele Emmanuel Macron a salutat ''cu cel mai mare respect memoria acestor militari din armata terestră - şase ofiţeri, şase subofiţeri şi un caporal-şef - care au murit pentru Franţa în timpul unei lupte dure contra terorismului în Sahel'', a precizat Palatul Elysee într-un comunicat. 

Militarii decedaţi făceau parte din forţa Barkhane, care de la 1 august 2014 desfăşoară o operaţiune antijihadistă în regiunea Sahel, cu ajutorul a cinci ţări: Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.