Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francesco Saverio Borrelli, magistratul italian care a coordonat o amplă anchetă anticorupție, a murit

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Francesco Saverio Borrelli, magistratul care a coordonat ancheta anticorupție "Mâini curate" în anii 90, ce a constituit cel mai mare scandal politic postbelic din Italia, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunțat sâmbătă familia sa, relatează agenția de știri Reuters, potrivit Mediafax.

Borrelli a murit într-un spital din Milano.

În urma anchetei coordonate de procurorul Borrelli au fost arestați sute de oameni de afaceri și politicieni, iar multe cariere politice au fost distruse.

Magistrații care au instrumentat ancheta "Mâini curate" au fost aclamați ca eroi de mulți italieni, însă unii din cei acuzați în cursul anchetei continuă să considere că întreaga chestiune a fost doar o cruciadă motivată politic.

Citește și: O navă militară britanică a încercat să împiedice capturarea unui tanc petrolier britanic de către forțele iraniene

Numeroși actuali politicieni au transmis condoleanțe și au salutat realizările lui Borrelli. "(A fost un) magistrat de primă clasă, dedicat față de afirmarea supremației și respectului față de lege, care a servit Republica cu loialitate", a afirmat președintele italian Sergio Mattarella.

În urma prăbușirii vechi clase politice din cauza anchetei "Mâini curate", Silvio Berlusconi, proprietarul unui imperiu media, a intrat în politică și a fost ales premier în anul 1994. Însă ascensiunea sa a exacerbat conflictul între magistrați și politicieni; procurorii ce au instrumentat ancheta "Mâini curate" vizând și numeroasele afaceri ale lui Berlusconi.

Într-un discurs cu ocazia pensionării sale, în 2002, Borrelli a îndemnat magistrații "să reziste, să reziste, să reziste", făcând referire la îndemnul unui general italian către trupele sale într-un moment critic al Primului Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.