Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francezii îi aduc un ultim omagiu etnologului Jean Malaurie, apărător al inuiţilor

wikipedia
malaurie

Apropiaţii etnologului şi editorului francez Jean Malaurie, care a murit la vârsta de 101 ani, i-au adus marţi un omagiu celebrului apărător al cauzei inuiţilor, în cadrul unei ceremonii desfăşurate cu onoruri militare la Paris, transmite AFP.

"Am pierdut un gigant", a declarat ministrul învăţământului şi cercetării Sylvie Retailleau, în faţa unui grup de câteva zeci de persoane, printre care fiul etnologului, Guillaume Malaurie şi prinţul Albert al II-lea de Monaco, prieten al lui Jean Malaurie, care s-au adunat la Cour d'honneur des Invalides, în centrul capitalei franceze, potrivit Agerpres.

Sylvie Retailleau a salutat "imensul explorator şi neclintitul prieten al inuiţilor (...) îndrăgostit de libertate şi de alteritate (...) şi care ne-a învăţat atât de multe" în cadrul tributului funerar adus după ceremonia religioasă de la catedrala Saint-Louis des Invalides.

"Ne va lipsi această înţelepciune", a adăugat ministrul, enumerând numeroasele titluri ce i-au fost conferite lui Jean Malaurie, printre care Comandor al Artelor şi Literelor şi Mare Ofiţer al Legiunii de onoare.

Apărător neobosit al "primelor popoare", în special din Nordul Îndepărtat, Jean Malaurie a murit săptămâna trecută la Dieppe, Normandia, la vârsta de 101 de ani. Explorator, om de ştiinţă şi aventurier, el şi-a petrecut 10 ani din viaţă între Groenlanda şi Siberia.

El a devenit celebru în urma cărţii pe care a scris-o în apărarea inuiţilor, "Les Derniers Rois de Thulé" (Ultimii regi din Thule), publicată în 1955, unde denunţa distrugerea teritoriului inuit de către armata americană care construia o bază aeriană şi descria modul de viaţă al unui popor puţin cunoscut.

Cenuşa lui Jean Malaurie va fi ulterior îngropată în largul coastei Thule, în nord-vestul Groenlandei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.