Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francezii ne mai dau o lecție: Noul premier îi ține partea ministrului de Interne, acuzat de VIOL

Gérald Darmanin

Premierul francez Jean Castex i-a luat miercuri apărarea cu fermitate ministrului său de interne, Gerald Darmanin, a cărui numire, făcută în ciuda unei acuzaţii de viol, a stârnit furia feministelor, relatează DPA.

"Sprijin în totalitate numirea sa", a afirmat Castex, care şi-a preluat vineri funcţia, pentru postul de radio RMC, în primul său interviu după remanierea guvernamentală de luni, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

Acuzaţia de viol, despre care Darmanin spune că este falsă, a fost redeschisă de o instanţă de apel în iunie, după ce ar fi fost respinsă de un judecător de instrucţie.

Castex a spus că în acest caz au fost luate decizii ale judecătorilor de instrucţie "care echivalează clar cu respingeri" ale acuzaţiei şi că, în orice caz, Darmanin, în vârstă de 37 de ani, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citește și: Ce i s-a întâmplat fostului președinte Emil Constantinescu – A fost nevoie de intervenția SPP-ului

Marţi, prima zi de mandat a lui Darmanin, a fost marcată de numeroase manifestaţii ale militantelor feministe care i-au cerut demisia din cauza acuzaţiilor de viol.

În vârstă de 55 de ani, Castex a mai apărat o numire controversată, cea a unui cunoscut avocat, Eric Dupond-Moretti, ca ministru al justiţiei.

Citește și: Un fost purtator de cuvant al PSD a răbufnit: Nu există pericolul epidemiologic numit COVID-19

Activiştii au denunţat şi această numire, în contextul în care Dupond-Moretti a criticat aspecte ale mişcării MeToo împotriva hărţuirii sexuale şi s-a opus unei legi din 2018 împotriva hărţuirii stradale.

Şi cea mai mare uniune a judecătorilor din Franţa s-a opus numirii sale. Secretarul general al uniunii, Celine Parisot, a declarat la postul de televiziune LCI că este vorba de un "mesaj de sfidare" faţă de sistemul judiciar.

Citește și: Curată nebunie! Caz fără precedent: Un cadru medical care nu crede în coronavirus a infectat 6 persoane

În urmă cu doar două săptămâni, Dupond-Moretti a denunţat "metode de poliţie secretă" după ce a descoperit că s-a numărat printr-o serie de avocaţi cunoscuţi ale căror convorbiri telefonice ar fi fost monitorizate de judecători căutând o scurgere de informaţii într-un alt caz.

"Nu am numit un ministru al justiţiei spiritual, puternic, dur pentru a ataca judecători. Este normal să ai un mare avocat ca ministru al justiţiei. El a fost numit pentru a apăra justiţia", a răspuns Castex.

Citește și: Nelu Tătaru reacționează după recordul de noi cazuri în România: Vom propune carantinarea unor zone .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.