Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francezii nu se lasă: Cum vor să distrugă ISIS

MANUEL VALLS DÉFEND SON BILAN

Franţa ar putea 'utiliza toate mijloacele' în faţa ameninţării teroriste, până când gruparea Statul Islamic (SI) va fi înfrântă, a declarat premierul francez Manuel Valls pentru BBC, afirmaţii interpretate de unii drept o intenţie de a menţine starea de urgenţă timp de ani de zile, informează vineri AFP.

'Războiul înseamnă să utilizezi toate mijloacele existente în democraţia noastră pentru a-i proteja pe francezi. Aceasta este de fapt starea de urgenţă. Vom vedea dacă o vom prelungi', a răspuns Valls unei jurnaliste BBC care l-a întrebat joi, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia), despre posibilitatea prelungirii stării de urgenţă după atentatele din 13 noiembrie de la Paris. 'Până când?', a insistat jurnalista. 'Cât va fi necesar. Nu putem trăi permanent într-o stare de urgenţă, însă atâta vreme cât ameninţarea este acolo vom putea utiliza toate mijloacele', a răspuns şeful executivului francez. 'Aceasta poate fi pentru totdeauna?', a continuat jurnalista BBC. 'Până când vom putea, evident, să învingem Daesh', a răspuns şeful guvernului francez, în acest scurt interviu care nu a fost încă difuzat de BBC, dar a cărui variantă nedublată a intrat în posesia AFP. Potrivit declaraţiilor lui Manuel Valls, acest război împotriva terorismului ar putea afecta o generaţie întreagă. Contactat de AFP, biroul de presă al premierului francez a dat asigurări că executivul nu are câtuşi de puţin această intenţie şi că 'nu există niciun anunţ' în aceste declaraţii ale lui Valls.

Declaraţiile premierului au suscitat deja în Franţa reacţii din partea celor care se opun prelungirii stării de urgenţă sau a adversarilor premierului, cum este fostul ministru ecologist Cecile Duflot, care a evocat pe Twitter 'sfârşitul statului de drept'. Decretată în noiembrie după cele mai sângeroase atentate (130 de morţi, sute de răniţi) comise în Franţa după Al Doilea Război Mondial, starea de urgenţă ar urma să se încheie la 26 februarie. Miercuri, preşedintele Francois Hollande a calificat drept 'probabilă' prelungirea acestui regim care îi conferă poliţiei mijloace pentru acţiuni întărite, fără control din partea unei instanţe judiciare. Însă problema continuă să fie dezbătută. Marţi, experţi ai ONU i-au recomandat Franţei să nu prelungească starea de urgenţă dincolo de 26 februarie, estimând că aceasta impune 'restricţii excesive şi disproporţionate libertăţilor fundamentale', spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.