Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francezii pun bazele unei mișcări unice în lume, împotriva clasei politice

Francezii par să se fi săturat de tot ce înseamnă clasa politică, indiferent că este vorba despre partidele de stânga sau de dreapta, şi îşi exprimă de o săptămână dorinţa pentru un nou tip de politică printr-o mişcare începută la Paris şi care se extinde către oraşele din provincie, relatează joi AFP.

În fiecare seară, sute de persoane se adună în Piaţa Republicii din Paris pentru a-şi manifesta toate nemulţumirile, cum ar fi cele legate de corupţie, nivelul de trai, violenţele poliţiei, cârdăşia elitelor, dificultatea de a găsi o locuinţă, etc.

Citește și: INEDIT Un calugar roman are un succes nebun in lumea modei

'Ideea este să creăm o nouă agora în spaţiul public', astfel sintetizează acţiunea un participant la mişcarea căreia i s-a dat numele 'Nuit Debout' (Noaptea în Picioare). 'Vrem să exprimăm saturaţia generală, împotriva societăţii, împotriva guvernului. Să luăm politica în mâinile noastre', explică el, în timpul manifestaţiei din Piaţa Capitoliului, la Toulouse.

Câteva sute de kilometri la nord de acest oraş, ministrul economiei, Emmanuel Macron, în vârstă de 38 de ani, a anunţat la o 'reuniune cetăţenească' lansarea unei noi mişcări 'nici de dreapta, nici de stânga', pe care a denumit-o 'En Marche' ('În marş' sau 'În mers').

Citește și: Primul oraș care angajează pisici pentru uciderea șobolanilor

Acest ministru, un 'freelancer' care încarnează virajul 'social-liberal' al guvernului socialist, 'este singurul politician care propune ceva transpartizan, iar atunci când eşti tânăr este greu să te conformezi criteriilor de dreapta sau stânga', remarcă un comentator local.

Iniţiativa lui Macron a fost primită cu o aparentă indiferenţă de preşedintele Francois Hollande. 'Un ministru vrea să dialogheze cu cetăţenii; aceasta înseamnă să faci politică şi să faci în aşa fel încât convingerile să poată fi auzite', a spus liderul de la Elysee, miercuri, cu o zi înainte ca un sondaj publicat de agenţia EFE să arate că el mai este apreciat doar de 13% din electorat.

Citește și: ȘOCANT O cântăreață a murit pe scenă, în timp ce cânta: Ce i s-a întâmplat / VIDEO

Totuşi, Emmanuel Macron - un fost bancher - nu se adresează publicului reprezentat de militanţii din 'Nuit Debout', pentru care el este una dintre oile negre ale politicii şi care îl văd mai degrabă ca pe un exponent al stângii. Cele două abordări sunt antagoniste, însă ele se hrănesc din aceeaşi saturaţie faţă de o clasă politică uzată.

Respingerea partidelor tradiţionale franceze s-a văzut şi la urne în scrutinul regional din decembrie, când extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen a obţinut pe ansamblul ţării 28% din voturi, iar în succesiunea alegerilor s-a remarcat o rată tot mai mare a absenteismului.

Citește și: Orașul care e interzis pe Facebook: Care e motivul

În pofida reacţiilor aparent calme ale politicienilor, unii îşi arată interesul faţă de mişcările 'Nuit Debout' şi 'En Marche'. Este cazul responsabililor stângii radicale, dar şi al primului secretar al Partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadélis, care a recunoscut că a făcut 'o mică plimbare discretă' prin Piaţa Republicii. 'Este primăvara politicii', a spus el, declaraţie pe care şi-a nuanţat-o la scurt timp, comparând această mişcare mai degrabă cu cele din Hyde Park sau Puerta del Sol.

Prima dintre acestea din urmă, cunoscută ca 'Occupy Wall Street', a apărut la New York în anul 2011 ca o mişcare împotriva lumii finanţelor şi s-a propagat rapid în alte oraşe americane. Dar ea nu a avut o ierarhie şi nici revendicări clare, în final fiind reprimată de poliţie.

Citește și: Dan Negru spune ADEVĂRUL despre asistentele TV

Cea de-a doua, "Indignados", desfăşurată în Spania, în Piaţa Puerta del Sol din Madrid, şi care s-a evidenţiat prin mesaje împotriva corupţiei şi austerităţii, a condus la apariţia partidului Podemos (stânga radicală). Această formaţiune a obţinut 20% din voturi la legislativele din decembrie, când cele două formaţiuni tradiţionale spaniole (Partidul Socialist şi Partidul Popular) au înregistrat un regres semnificativ care a condus la un blocaj politic ce încă nu a fost depăşit.

'Nimeni nu ştie unde se va ajunge', mărturiseşte unul dintre participanţii la 'Nuit Debout', care crede însă că 'acesta este un spaţiu de discuţii de care avem mare nevoie'. Dar nici viitorul mişcării 'En Marche' nu este mai clar, experienţa istorică arătând că partidele de centru nu au avut succes în Franţa, scrie agerpres.ro.

Citește și: Anotimpurile influențează creierul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.