Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franck Neel, preşedintele Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze: 'Gazul este esenţial pentru o tranziţie energetică de succes'

newsonly.gr
gaze naturale

Ca tranziţia energetică să fie una de succes, este absolut necesar să ne folosim de avantajul competitiv asigurat de disponibilitatea unor resurse precum gazele naturale, se arată într-o opinie semnată Franck Neel, preşedintele Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), privind Taxonomia.

Pe fondul dezbaterilor intense la nivel european privind taxonomia, Federaţia Patronală de Gaze (FPPG) susţine că este esenţial să ne concentrăm asupra a ceea ce realmente contează - identificarea celui mai eficient mod prin care putem atinge obiectivul comun de neutralitate climatică până în 2050, potrivit agerpres.ro.

Taxonomia rămâne unul dintre cele mai importante acte legislative care va modela viitorul sectorului energetic al Uniunii Europene pentru următoarele trei decenii, se arată în comunicatul remis, marţi, AGERPRES.

Consultarea publică încheiată în decembrie 2020 a generat interes din partea tuturor părţilor interesate, de la reprezentanţi ai industriei până la cetăţeni, majoritatea exprimându-şi aşteptări mai mari privind actul delegat al Comisiei Europene.

"Dezideratul pentru o economie şi o tranziţie verde aparţine şi industriei de gaze naturale. Ca tranziţia energetică să fie una de succes, este absolut nevoie să ne folosim de avantajul competitiv asigurat de disponibilitatea unor resurse precum gazele naturale. Pentru transformarea sustenabilă a regiunilor cu un consum intensiv de cărbune atât din ţara noastră, cât şi din alte state ale Europei Centrale şi de Est, gazele naturale reprezintă un combustibil esenţial. Dispoziţii menite să reflecte contribuţia gazelor naturale merită a fi incluse în actul delegat al Comisiei Europene care urmează a fi publicat în cursul acestei săptămâni", spune Neel.

Gazul natural reprezintă o alternativă viabilă, accesibilă şi matură din punct de vedere tehnologic, care poate contribui la reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Tranziţia către un mix energetic sustenabil în România poate fi asigurată, în cea mai mare parte, prin trecerea graduală la producţia de energie electrică din gaz natural, înlocuind cărbunele.

Totodată, Neel aminteşte de oportunităţile utilizării gazului natural, în viitor, în amestec cu gaze regenerabile şi decarbonate, dar şi de potenţialul hidrogenului obţinut din gaze naturale de a sprijini drumul către decarbonare şi tranziţia spre o economie sustenabilă. O astfel de abordare poate asigura tocmai acea declamată tranziţie echitabilă de către Comisia Europeană.

"Combustibilii de tranziţie joacă un rol esenţial care trebuie protejat pentru a asigura o transformare eficientă a sectorului industrial şi un acces echitabil la finanţare pentru toate companiile angajate în decarbonare. Dezbaterea privind taxonomia UE ar trebui să se concentreze asupra eforturilor de aplicare şi promovare a unor soluţii şi implementări realiste. Anumite tehnologii, cum ar fi hidrogenul, au un potenţial de necontestat pentru viitor. Cu toate acestea, pentru moment, ne lipsesc instalaţiile de producţie, transport şi stocare adecvate şi, prin urmare, ne lipseşte capacitatea de a utiliza gaze regenerabile şi decarbonate în sectorul de producere a energiei electrice la scară largă. De exemplu, economia hidrogenului este departe de a fi o realitate imediată, rapid realizabilă. A solicita implementarea imediată a unor standarde stricte de emisii atunci când nu există tehnologie viabilă disponibilă comercial nu poate fi calificat drept o abordare ştiinţifică, bazată pe fapte", a continuat expertul.

Grupul de experţi tehnici (TEG) a furnizat o descriere clară a ceea ce ar presupune o activitate economică durabilă cu menţiuni clare privind standardele de emisii. Această sarcină a revenit Grupului de experţi tehnici (TEG). Cu toate acestea, Comisia Europeană ar trebui să îşi asume responsabilitatea politică pentru prezentarea unui calendar de implementare realist, pragmatic ştiinţific, neideologic şi echilibrat.

Calendarul de implementare ar trebui să asigure faptul că vom îndeplini obiectivul comun pentru 2050, iar toate ţările membre pot contribui la acest efort, beneficiind în acelaşi timp de avantajele transformării ecologice a sectorului energetic - prin renunţarea treptată, şi totodată ireversibilă, la cărbune.

"Stabilirea unor valori de referinţă ale emisiilor de 250 g de CO2e per kWh calculate pe durata ciclului de viaţă economic al activului ar putea fi o soluţie realistă doar pentru unităţile de cogenerare, însă acelaşi lucru nu este valabil şi pentru unităţile de generare a electricităţii (unităţi de condensare). De asemenea, documentul de referinţă BREF BAT (Cele mai bune tehnici disponibile) pentru instalaţiile mari de ardere indică valori peste 350g de CO2e per KWh. În opinia noastră, impunerea unui prag nu este adecvată pentru activităţile de tranziţie. Pragul de activitate tranzitorie ar trebui să se bazeze pe cea mai bună performanţă a tehnologiei şi să semnaleze calea decarbonizării. O astfel de abordare va asigura o traiectorie pentru îndeplinirea obiectivelor, precum şi includerea activităţilor care contribuie la reducerea emisiilor, inclusiv adaptarea proceselor existente. Pragul poate fi redus cu timpul, dar nu ar trebui setat prea mic prea devreme, deoarece tehnologia adecvată, care poate contribui la tranziţie sau ar putea fi adaptată, va fi deja exclusă în acest stadiu", a continuat Neel.

Europa Centrală şi de Est va avea nevoie în continuare de investiţii semnificative în îmbunătăţirea interconexiunilor energetice regionale, modernizarea infrastructurii şi înlocuirea capacităţilor de producţie existente, încercând în acelaşi timp să combată efectele secundare ale acestei transformări, ce va fi resimţită de oamenii care trăiesc şi lucrează în regiuni cu consum intensiv de cărbune.

Dacă tranziţia verde europeană se va asocia cu sărăcia şi lipsa de speranţă, atunci o astfel de politică va da greş pentru toţi - lideri din industrie, factori de decizie politică, parteneril sociali şi ONG-uri - dar mai întâi pentru cetăţenii Uniunii Europene, se mai arată în comunicatul FPPG.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.