Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francois Hollande: Jihadiştii din Mosul se pot adăposti în Siria, la Raqa

Preşedintele francez Francois Hollande a avertizat joi în legătură cu posibila fugă a jihadiştilor din Mosul (nordul Irakului) la Raqa, în Siria, în cadrul ofensivei sprijinite de coaliţia internaţională împotriva acestui ultim bastion al Stat Islamic (SI) în Irak, relatează AFP, potrivit agerpres.

"Trebuie să fim exemplari în ceea ce priveşte urmărirea teroriştilor care părăsesc deja Mosul pentru a ajunge la Raqa", a avertizat Francois Hollande, în deschiderea unei reuniuni la nivel înalt la Paris cu privire la viitorul politic al acestui al doilea oraş ca importanţă din Irak.

Citeşte şi: Bărbatul care a pus bomba din centrul Budapestei a fost ARESTAT

Forţele irakiene angajate în recucerirea oraşului Mosul de la gruparea Stat Islamic avansează "mai repede decât era de aşteptat", a declarat joi premierul irakian Haider al-Abadi într-o videoconferinţă în deschiderea acestei reuniuni.

"Totul trebuie să fie făcut pentru a asigura protecţia populaţiei civile, expusă acum în zonele de luptă şi folosită ca scut uman de către Daesh (acronimul arab al Stat Islamic). Trebuie să acţionăm cu permisiunea expresă a guvernului irakian şi în respectul deplin al drepturilor omului şi al dreptului umanitar internaţional", a insistat preşedintele francez.

Citeşte şi: Incredibil de INDECENTĂ. Oferta Madonnei pentru fanii lui Clinton - VIDEO

La rândul său, premierul irakian a subliniat: "Războiul nostru la Mosul este un război irakian pentru irakieni, pentru apărarea teritoriului irakian".

La Mosul, liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat un califat în iunie 2014 în teritoriile ocupate de către jihadişti în Irak şi Siria.

"Bătălia pentru Mosul este decisivă întrucât ea va lovi Daesh în centrul sanctuarului său", a mai subliniat preşedintele francez.

Citeşte şi: Parlamentul britanic va vota acordul cu UE referitor la Brexit

Forumul, inaugurat de preşedintele Francois Hollande, reuneşte aproximativ 20 de ţări şi organizaţii, inclusiv Statele Unite ale Americii, Turcia, Iran, statele din Golf şi ţări europene. Ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, şi omologul său irakian Ibrahim al-Jaafari coprezidează aceste discuţii.

Această reuniune are loc la câteva zile după o întâlnire care a avut loc tot la Paris, cu participarea miniştrilor apărării ai principalelor state membre ale coaliţiei internaţionale angajată împotriva Stat Islamic, pentru a pune la punct detalii cu privire la bătălia de la Mosul.

Forţele irakiene au lansat în noaptea de duminică spre luni o ofensivă pentru a prelua controlul asupra Mosul, al doilea oraş al ţării, ocupat de gruparea jihadistă Stat Islamic din iunie 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.