Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa a condamnat lansarea unei rachete iraniene în pline negocieri privind programul nuclear

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Franţa a condamnat vineri lansarea în ajun a unei rachete de către Teheran într-o perioadă când negocierile privind programul nuclear iranian, reluate recent, se află în plin ''progres'', potrivit Parisului, transmite AFP.

''Franţa condamnă această lansare care nu este conformă cu rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU'', a indicat diplomaţia franceză într-un comunicat. ''Aceste activităţi sunt cu atât mai regretabile cu cât ele intervin într-un moment când înregistrăm progrese în negocierile nucleare de la Viena'', a adăugat MAE francez.

Iranul a anunţat joi că a lansat o rachetă ce transportă trei aparate pentru cercetări spaţiale.

Potrivit comunicatului diplomaţiei franceze, programul balistic iranian este o sursă de îngrijorare pentru comunitatea internaţională. Parisul îi cere Iranului să-şi ''respecte obligaţiile, inclusiv cele referitoare la transferurile de arme şi de tehnologii sensibile'', potrivit Agerpres.ro.

La Viena au loc în prezent discuţii pentru salvarea acordului internaţional privind dosarul nuclear iranian, încheiat în 2015. Pactul este aproape mort, după retragerea unilaterală în 2018 a administraţiei Trump, care a reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului, în cadrul unei politici de presiune maximală asupra Iranului.

Negocierile au fost relansate la sfârşitul lunii noiembrie după cinci luni de întrerupere între Iran şi ţările care încă fac parte din acord - Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China.

Ele urmăresc să obţină revenirea în acord a SUA, care participă la negocieri în mod indirect.

Pactul oferea Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor care îi sufocă economia, în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.