Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa a efectuat un total de 17 teste nucleare în Sahara algerianăîn anii '60

paginaderusia.ro
arma nucleara

Franţa a efectuat un total de 17 teste nucleare în Sahara algeriană între 13 februarie 1960 şi 16 februarie 1966, în siturile Reggane şi In Ekker, informează miercuri AFP potrivit Agerpres.

Primele patru teste au fost aeriene, încărcătura explozivă fiind fixată în vârful unui catarg metalic sau la sol. Realizată în plin război de independenţă algerian (1954-1962), această primă serie, cu numele de cod "Gerboise", a avut loc la aproximativ cincizeci de kilometri de micul oraş algerian Reggane, care se afla pe atunci pe teritoriul francez.

Situat la 1.200 km în linie dreaptă de Alger, Reggane a fost ales în iulie 1957 pentru a servi drept "tabără de bază" pentru personalul civil şi militar implicat în programul nuclear. Un oraş subteran unde lucrau 6.000-7.000 de persoane a fost construit la poalele unei văi din apropierea oraşului şi la aproximativ 40 km de situl de testare de la Hamoudia, care găzduia cartierul general atomic de unde erau controlate tirurile de la distanţă, la aproximativ 15 km de bomba atomică.

Tirul din 13 februarie 1960, denumit "Gerboise bleue", a lansat prima bombă atomică franceză cu plutoniu, cu o putere de 60-70 de kilotone (de aproape 4 ori mai mare decât cea de la Hiroshima), ceea ce a făcut din Franţa a patra putere nucleară din lume.

Următoarele două lansări, Gerboise "alb" şi "roşu", cu o putere redusă la 5 kilotone, au avut loc la 1 şi 27 aprilie ale aceluiaşi an.

Cel de-al patrulea test, Gerboise "verte" - tot de 5 kilotone - a fost efectuat de urgenţă la 25 aprilie 1961, într-un climat politic tensionat din cauza tentativei de puci a generalilor francezi din Alger.

Următoarele 13 teste au fost efectuate în subteran, în tuneluri săpate în munte la In Ekker, la marginea masivului Hoggar, pentru a limita dispersia particulelor radioactive în atmosferă.

După independenţa Algeriei, în 1962, testele franceze au continuat în Sahara în baza unui acord secret. Ultimul, Grenat - mai puţin de 20 kilotone - a avut loc pe 16 februarie 1966.

La 1 mai 1962, în timpul testului Beryl, un nor radioactiv a scăpat din galeria de tragere insuficient izolată.

Agenţia oficială de presă algeriană APS a estimat în 2012 că cel puţin 30.000 de algerieni victime ale acestor teste au suferit de boli provocate de radiaţii.

În opinia specialiştilor în domeniul nuclear, aceste 17 teste din Sahara au permis tehnicienilor de la Comisariatul pentru energie atomică (CEA) şi militarilor să pună la punct bomba cu plutoniu utilizată pe prima generaţie de bombardiere Mirage IV din cadrul forţei de descurajare franceze.

În prezent, autorităţile algeriene cer Franţei să le furnizeze lista completă a locurilor în care au fost îngropate materiale radioactive şi să cureţe locurile de testare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.