Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța anunţă acţiuni `concrete` împotriva propagandei islamiste online şi pentru siguranţa şcolilor

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a decis duminică să întărească securitatea şcolilor şi supravegherea propagandei islamiste radicale online după decapitarea, vineri, a unui profesor de istorie în regiunea Parisului de către un tânăr rus cecen de 18 ani, notează AFP preluat de agerpres.

Şeful statului francez a ordonat "acţiuni concrete" rapide împotriva propagandei islamiste radicale online şi "a cerut să se treacă rapid la acţiune şi să nu lase niciun răgaz celor care se organizează pentru a se opune ordinii republicane", a informat Palatul Elysee, la finalul unei reuniuni cu şase miniştri şi procurorul naţional antiterorist, Jean-François Ricard.

Vineri după-amiază, profesorul de istorie geografie Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat în apropierea colegiului unde preda, într-un cartier liniştit din Conflans-Sainte-Honorine, la periferia de vest a Parisului. Atacatorul, Abdoullakh Anzorov, un refugiat rus de origine cecenă de 18 ani, a fost ulterior împuşcat de poliţie.

Preşedintele francez a avut în vedere întărirea securităţii şcolilor şi vecinătăţii acestora pentru reluarea cursurilor la 2 noiembrie, cu măsuri stabilite şi puse în practică în termen de 14 zile.

Ministrul de interne, Gérald Darmanin, şi cel al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, au prezentat "un plan de acţiune care va fi pus în aplicare în această săptămână şi va da loc unor acţiuni concrete împotriva structurilor, asociaţiilor sau persoanelor apropiate mediilor radicalizate", care ţin discursuri pline de ură putând încuraja atentatele, a precizat sursa.

O listă de asociaţii va face obiectul unor "măsuri corespunzătoare" după controale, în aşteptarea unui proiect de lege împotriva islamului radical care trebuie să extindă motivele de dizolvare a asociaţiilor în cauză.

Emmanuel Macron a mai decis să se acţioneze imediat împotriva celor care au sprijinit atentatul pe reţelele sociale. "Cu începere de vineri, Pharos (platforma de avertizare) a identificat 80 de mesaje care susţin acţiunea atacatorului. Ele vor conduce cu începere de luni la proceduri desfăşurate de poliţie sau jandarmerie", cum ar fi convocări sau percheziţii la domiciliu, potrivit Palatului Elysee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.