Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franta cere oficial ajutorul UE în urma atacurilor teroriste

MANUEL VALLS DÉFEND SON BILAN

Franta va cere oficial marti ajutorul altor state membre ale Uniunii Europene, în urma atacurilor teroriste comise vineri la Paris, soldate cu cel putin 129 de morti si revendicate de gruparea Stat Islamic, relateaza DPA în pagina online, potrivit Mediafax.

Mai multi diplomati au confirmat luni seara, la Bruxelles, ca o cerere de ajutor va fi depusa la reuniunea de marti a ministrilor Apararii din statele UE.

Cererea Guvernului francez se va baza pe articolul 42, paragraful 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede ca, "daca un stat membru este victima unei agresiuni armate pe teritoriul sau, celelalte state membre vor avea obligatia (de a-i acorda) ajutor si asistenta prin toate mijloacele de care dispun, conform Articolului 51 al Cartei Natiunilor Unite".

De asemenea, presedintele francez, Francois Hollande, se va întâlni marti, la ambasada SUA din Paris, cu secretarul de Stat american, John Kerry.

Dupa ce a ajuns la Paris luni noaptea, Kerry a declarat ca, în final, gruparea Stat Islamic si toti cei care îi împartasesc "ideologia vrednica de dispret" vor fi învinsi.

Hollande a declarat luni, în discursul rostit în fata membrilor Parlamentului, reuniti la Versailles, ca Franta este "în razboi" împotriva terorismului, iar atentatele de la Paris sunt agresiuni împotriva "stilului de viata" si "valorilor" franceze.

"Ne confruntam cu o organizatie, Daesh (Stat Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare si de capacitati militare. De la începutul anului, organizatia terorista a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Acesti teroristi masacreaza zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Stat Islamic) este obligatia întregii comunitati internationale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU sa se reuneasca rapid pentru adoptarea unei rezolutii în sensul distrugerii organizatiei teroriste", a precizat Hollande.

"Trebuie sa distrugem aceasta organizatie pentru a salva populatia, dar si pentru a ne apara si a evita venirea lor pe teritoriile noastre. Siria a devenit cea mai mare fabrica de teroristi din lume. Este necesara o coalitie internationala unica. În acest sens, ma voi întâlni cu presedintii din SUA si Rusia, Barack Obama si Vladimir Putin, pentru a discuta despre unificarea fortelor", a adaugat Hollande.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.