Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța e în pragul insurecției: După rezerviștii care criticau 'disoluţia' țării, militarii activi pregătesc şi ei un manifest

După un prim text semnat în principal de militari francezi în rezervă, acum ameninţaţi pentru aceasta cu sancţiuni, un nou articol al militarilor care denunţă ''disoluţia'' Franţei este în pregătire, a declarat vineri agenţiei France Presse publicaţia Valeurs Actuelles.

''Este un articol nou, de data aceasta al militarilor activi, care s-au gândit la noi pentru a-l publica pentru că l-am publicat'' şi pe cel anterior, spune Geoffroy Lejeune, directorul săptămânalului francez ultra-conservator.

Este vorba despre militari care doresc să rămână anonimi şi mai trebuie îndeplinite unele condiţii pentru a putea publica textul, a adăugat el. Astfel, mai întâi trebuie văzută versiunea finală a articolului şi găsită o soluţie pentru a certifica numărul semnatarilor, garantând totodată respectarea anonimatului lor.

Valeurs Actuelles a publicat pe 21 aprilie un editorial şoc în care circa 20 de generali, alţi aproximativ 100 de ofiţeri cu grade superioare şi peste o mie de militari, majoritatea rezervişti, dar şi unii activi, îi cer preşedintelui Emmanuel Macron să apere patriotismul şi se declară ''dispuşi să sprijine politicile care vor lua în considerare salvgardarea naţiunii''.

Aceşti militari au denunţat în articol ''disoluţia'' Franţei, ''ura între comunităţi'' alimentată de un ''anumit antirasism'', precum şi ''islamismul şi hoardele din suburbii'' care supun o parte a teritoriului unor ''dogme contrare Constituţiei noastre''.

Două zile mai târziu, Valeurs Actuelles a publicat şi o reacţie a șefei extremei drepte franceze, Marine Le Pen. ''Vă invit să vă alăturaţi acţiunii noastre pentru a lua parte la bătălia care urmează (...), care este înainte de toate bătălia Franţei'', a transmis preşedintele partidului Adunarea Naţională.

Acel articol a declanşat puternice controverse în rândul clasei politice franceze. În timp ce unii au văzut în apariţia acestuia aproape un apel la insurecţie - mai ales că a fost publicat în ziua când s-au împlinit 60 de ani de la o tentativă de puci a generalilor ostili politicii preşedintelui Charles de Gaulle în timpul războiului din Algeria - alţii au lăudat o tresărire salutară.

Ministrul forţelor armate, Florence Parly, a cerut sancţionarea tuturor semnatarilor, indiferent că sunt militari activi sau în rezervă, pentru cei din urmă fiind avută în vedere deposedarea de unele beneficii acordate rezerviştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.