Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa face scandal în UE: Vrea respectarea angajamentelor în privinţa migranţilor

ue turcia

Ministrul francez pentru afaceri europene, Harlem Désir, a adresat vineri, la Atena, un apel statelor membre ale Uniunii Europene pentru a-şi respecta angajamentele de asistenţă în favoarea Greciei, în contextul începerii punerii în aplicare a acordului intervenit între UE şi Ankara privind returnarea migranţilor ilegali sosiţi pe teritoriul elen, transmite AFP. 'Dorim să lansăm un apel către ansamblul statelor membre pentru creşterea mobilizării în favoarea Greciei', a declarat ministrul francez, aflat vineri şi sâmbătă, împreună cu omologii săi francez, italian, olandez, portughez, maltez şi slovac, într-o deplasare la Atena şi Istanbul 'pentru a reafirma solidaritatea europenilor faţă de Grecia şi pentru a face o analiză de etapă' a punerii în aplicare a acordului UE-Turcia.

Uniunea Europeană şi guvernul de la Ankara au încheiat pe 18 martie un acord ce prevede returnarea în Turcia a tuturor migranţilor intraţi ilegal în Grecia, începând cu 20 martie, măsura vizându-i inclusiv pe solicitanţii de azil sirieni. Acordul stipulează, de asemenea, ca pentru fiecare migrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian să fie acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane. 'Dacă toate statele membre îşi vor respecta angajamentele' de a furniza ajutor umanitar şi suplimentări de personal Greciei, 'vom fi capabili să accelerăm relocalizările şi readmisiile, altfel vom avea dificultăţi', a atenţionat ministrul francez.

În ce priveşte aplicarea acordului UE-Turcia, destinat să stopeze ruta de migraţie prin Marea Egee, procedurile de retrimitere în Turcia 'vor fi, dacă nu va exista suficient personal, mai lungi şi mai dificile, provocând probleme umanitare şi tensiuni în taberele' unde sunt găzduiţi migranţii vizaţi de acord, a subliniat Harlem Désir. Potrivit ministrului francez, ţara sa este cea care a furnizat cel mai important ajutor Greciei pentru organizarea retrimiterilor în Turcia, cu respectarea reglementărilor privind dreptul de azil.

Astfel, 75 de poliţişti francezi, dintre care 40 de traducători, vor fi desfăşuraţi până la termenul de 20 aprilie pentru a ajuta la formalităţile de azil, în plus faţă de cei 171 de poliţişti şi jandarmi detaşaţi deja pe insule pentru a organiza returnările de migranţi, până acum în număr de 326. Franţa şi Germania au promis să pună fiecare câte 200 de agenţi la dispoziţia Frontex, agenţia europeană de supraveghere a frontierelor, şi câte 100 la dispoziţia Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO). Harlem Désir a mai precizat că pe 13 aprilie va fi deblocată o primă tranşă de 100 milioane de euro din fondul umanitar de urgenţă de 700 milioane de euro decis de UE pentru refugiaţii şi migranţii blocaţi în Grecia, în număr total de circa 50.000. Aceşti bani urmează să finanţeze proiecte ale unor ONG-uri în special pentru ameliorarea condiţiilor în centrele de primire.

Delegaţia celor şase miniştri europeni avea programată în cursul serii o întâlnire cu premierul grec Alexis Tsipras. Sâmbătă, oficialii europeni se vor deplasa la Istanbul, pentru discuţii cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru o analiză de etapă a aplicării acordului UE-Turcia, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.