Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa îi asigură pe kurzii sirieni de sprijinul ei în lupta cu Statul Islamic

captura TV
Macron Emmanuel

Preşedintele francez Emmanuel Macron a primit vineri o delegaţie a forţelor arabo-kurde angajate în Siria în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) şi i-a dat asigurări în legătură cu continuarea sprijinului Franţei, în timp ce forţele respective sunt îngrijorate de scăderea mobilizării internaţionale de partea lor, relatează AFP, informează Agerpres.

Citeşte şi: FOTO-VIDEO Poliţia din Marea Britanie a intervenit la protestele activiştilor pentru mediu

Macron le-a garantat acestor reprezentanţi ai Forţelor Democratice Siriene (FDS) ''continuarea sprijinului activ al Franţei în lupta împotriva Daesh (Statul Islamic), care reprezintă în continuare o ameninţare pentru securitatea colectivă, şi îndeosebi în gestionarea problemei referitoare la combatanţii terorişti făcuţi prizonieri şi la familiile lor'', a precizat preşedinţia într-un comunicat.

În cadrul întâlnirii, Macron a indicat că va fi alocat un sprijin financiar ''pentru a răspunde cerinţelor umanitare şi stabilizării socio-economice a populaţiei civile în Siria''.

Potrivit membrilor delegaţiei, Macron s-a angajat să menţină forţe franceze alături de FDS şi să sprijine financiar reconstrucţia şi serviciile publice din administraţia kurdă semiautonomă.

''Preşedintele Republicii (Franceze) a confirmat sprijinul militar (francez)'', a declarat Abd al-Mehbache, copreşedinte al consiliului executiv al administraţiei autonome din nordul şi estul sirian, fără mai multe precizări.

Franţa nu comunică despre prezenţa sa militară în Siria, dar a declarat că este gata să contribuie la securitatea zonelor sub control kurd dacă SUA menţin de asemenea soldaţi în teren.

După ce a anunţat retragerea a 2.000 de soldaţi americani prezenţi în nord-estul Siriei în decembrie, preşedintele Donald Trump s-a hotărât în cele din urmă să menţină 200 de militari, la presiunea generalilor şi a aliaţilor săi.

''Lupta împotriva terorismului cere mai mult timp şi eforturi'', a declarat Abd al-Mehbache, subliniind existenţa a ''zeci de celule în stare latentă'' ale SI şi ''mentalităţi (favorabile acestei organizaţii) în zonele eliberate'' de către FDS.

Kurzii sirieni cer de asemenea crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea a mii de jihadişti, îndeosebi străini, pe care îi deţin - 6.000, precum şi 15.000 de membri ai familiilor lor, potrivit lui Al-Mehbache, - idee susţinută cu rezerve de către comunitatea internaţională în timp ce administraţia lor semiautonomă nu constituie un stat suveran.

Emmanuel Macron a confirmat de asemenea ''un credit pentru servicii şi reconstrucţie (...), în scopul de a asigura pacea şi stabilitatea în regiune'', a adăugat Al-Mehbache, fără prea multe precizări.

Pe 1 aprilie, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a anunţat un ajutor umanitar de un milion de euro pentru taberele cu persoane strămutate în nord-estul Siriei, îndeosebi pentru cea din Al-Hol, unde se află mii de femei şi copii străini afiliaţi grupării Stat Islamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.