Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța îndeamnă Bagdadul să lupte puternic în continuare cu Statul Islamic: 'Coaliția nu trebuie să fie cu nimic deturnată de la misiunea sa'

bagdad

Ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian a îndemnat joi Bagdadul să se concentreze pe lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) şi a făcut apel la respectarea suveranităţii Irakului, unde iranienii şi americanii îşi dispută influenţa, informează AFP, informează Agerpres.

Citește și: Marea Britanie acuză Federația Rusă că a influențat alegerile din 2019, prin difuzarea unor documente guvernamentale obținute ilegal

Le Drian, în vizită-surpriză, este primul responsabil guvernamental occidental primit în Irak după numirea, la începutul lui mai, a noului guvern condus de Mustafa al-Kadhimi.

Şeful diplomaţiei franceze a venit deja de mai multe ori în ultimii ani în această ţară, inclusiv când era ministru al apărării, în toiul luptelor dintre forţele irakiene, susţinute de coaliţia internaţională, şi jihadişti.

După ce Bagdadul şi-a proclamat victoria asupra SI în 2017, disensiunile din cadrul coaliţiei - conduse de SUA şi din care face parte Franţa - nu încetează să se exacerbeze.

Europenii acuză Washingtonul că pune în pericol prezenţa trupelor străine anti-SI prin faptul că întreprinde unilateral raiduri împotriva facţiunilor şiite pro-Iran.

La începutul anului, uciderea la Bagdad de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani şi locotenentului său irakian Abou Mehdi al-Mouhandis a declanşat un vot în parlamentul irakian care cerea expulzarea trupelor străine.

Franţa, care a fost vizată de atacuri ale SI pe teritoriul său şi numără 14 cetăţeni condamnaţi la moarte sau la închisoare pe viaţă în Irak pentru apartenenţă la SI, pledează pentru continuarea operaţiunilor împotriva SI, care menţine celule în stare latentă pe întreg teritoriul Irakului.

"Nu trebuie lăsată garda jos împotriva grupării Stat Islamic", a pledat Le Drian. "Scopul coaliţiei este strict cel de a lupta împotriva SI şi nu trebuie să fie cu nimic deturnată de la misiunea sa centrală", a adăugat el, vizând aparent SUA.

"Scopul coaliţiei este respectarea suveranităţii irakiene, care nu este negociabilă şi care este condiţia pentru încredere şi eficienţă", a mai spus ministrul francez.

În schimb, Irakul, unde toamna trecută a izbucnit o revoltă populară inedită ce denunţă ingerinţa Iranului, "trebuie să se disocieze de tensiunile din vecinătate", a mai spus Le Drian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.