Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa îndeamnă Iranul să redea 'imediat' şi 'deplin' accesul AIEA la siturile sale nucleare

AIEA
AIEA

Franţa a îndemnat luni Iranul să redea "imediat" şi "deplin" accesul către siturile sale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în condiţiile în care un compromis provizoriu între cele două părţi a expirat pe 24 iunie, informează AFP.

"Susţinem pe deplin eforturile AIEA pentru verificarea şi urmărirea respectării de către Iran a angajamentelor sale nucleare. Iranul trebuie să reia cooperarea cu AIEA şi să-i redea imediat şi deplin accesul", a subliniat Ministerul Afacerilor Externe francez într-un comunicat.

AIEA nu a primit răspunsul Iranului cu privire la o posibilă extindere a aranjamentului temporar asupra inspecţiilor nucleare, care tocmai a expirat, informează Agerpres.ro.

Iranul a restrâns în februarie accesul inspectorilor şi refuză de atunci să furnizeze în timp real înregistrările de pe camerele de filmat sau alte instrumente.

Însă AIEA a negociat la acea dată un compromis pe trei luni cu Teheranul, pentru a garanta un grad necesar de supraveghere, acord ce a fost prelungit în mai până pe 24 iunie.

"Regretăm absenţa confirmării de către Iran pentru AIEA a intenţiei sale de a continua punerea în aplicare a dispoziţiilor din aranjamentul tehnic temporar încheiat între ei", a subliniat purtătorul de cuvânt adjunct al diplomaţiei franceze. "Orice întrerupere în punerea în aplicare a acestui aranjament ar compromite capacitatea AIEA de a prezerva continuitatea în cunoaşterea activităţilor nucleare iraniene", a atenţionat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.