Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța intervine în haosul din Libia, după apelul la arme al mareşalului Khalifa Haftar

ABC News
Khalifa Haftar

Franţa i-a cerut luni mareşalului Khalifa Haftar, care deţine puterea în estul Libiei, să ''se abţină de la orice reluare a ostilităţilor'' şi să ''se concentreze'' pe găsirea unei soluţii politice, relatează AFP.

Citește și: Guvernul Cîțu vrea să îngheţe venituri în 2021: indemnizația de hrană, sporuri, prime, salariile profesorilor, pensii de serviciu / LISTA COMPLETĂ

''Nu există nicio soluţie militară în Libia. Prioritatea este punerea în aplicare a acordului de încetare a focului din 23 octombrie 2020, care prevede plecarea forţelor străine şi a mercenarilor precum şi continuarea procesului politic sub autoritatea Naţiunilor Unite'', a declarat un purtător de cuvânt adjunct al Ministerului francez de Externe.

''Facem apel la toate partidele libiene să sprijine acest proces, să se abţină de la orice reluare a ostilităţilor şi să se concentreze asupra numirii unui nou executiv şi a organizării alegerilor programate pentru 24 decembrie 2021, aşa cum a decis Forumul politic libian, sub auspiciile Naţiunilor Unite'', a adăugat el.

Mareşalul Khalifa Haftar a cerut forţelor să ia armele din nou pentru a ''alunga ocupantul turc',' într-un discurs rostit joi cu ocazia aniversării a 69 de ani de independenţă a Libiei.

Turcia, care sprijină militar Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, a avertizat că va răspunde la orice atac împotriva forţelor sale din Libia.

Franţa, foarte implicată în ultimii ani în căutarea unei soluţii politice în Libia, este suspectată că îl susţine pe mareşalul Haftar, ceea ce Parisul neagă.

Libia este cufundată în haos după prăbuşirea regimului lui Muammar al-Gaddafi în 2011 şi două autorităţi îşi dispută aici puterea: Guvernul de Uniune Naţională cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU şi susţinut de Turcia, şi forţele conduse de Khalifa Haftar, susţinut de Rusia şi Emiratele Arabe Unite.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.