Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa îşi 'asumă moştenirea testelor nucleare' în Polinezia și denunță plăgerea depusă împotriva sa depusă la CPI

bomba atomica

Franţa îşi ''asumă moştenirea testelor nucleare'' în Polinezia, a indicat marţi ministrul francez al teritoriilor de peste mări, Annick Girardin, denunţând plângerea depusă la Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva Franţei pentru crime împotriva umanităţii, relatează AFP preluată de Agerpres

''Este important de a recunoaşte fapta nucleară, de a acţiona pentru depoluarea atolilor, dar şi de a fi alături de victime cât mai repede posibil, şi aceasta este ceea ce eu fac de când am sosit'' în post, a declarat dna Girardin la canalul de televiziune France 24, dând asigurări că ''s-a avansat enorm'' în problema despăgubirii victimelor.

Liderul separatist polinezian Oscar Temaru a anunţat pe 10 octombrie la ONU că a depus plângere la începutul lunii în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva Franţei pentru crime împotriva umanităţii din cauza unor teste nucleare în Polinezia.

''Este denigrată Franţa în acest caz, ceea ce face domnul Temaru, deoarece el nu are o politică adevărată pentru Polinezia'', a afirmat ea.

Pe 11 octombrie, dna Girardin a denunţat deja ''deturnarea de jurisdicţii internaţionale în scopuri politice locale'', dând asigurări că statul francez urmează ''să se apere şi să reamintească faptele''.

''Se lucrează acum cu o comisie parlamentară privind indemnizarea victimelor şi, printre altele, s-a reluat indemnizarea'', a continuat dna Girardin marţi, recunoscând că ''aceasta nu are loc niciodată destul de repede pentru victime''.

''Această construcţie trebuie să aibă loc cu polinezienii şi guvernul îşi îndeplineşte în întregime rolul'', a subliniat ministrul francez, adăugând că ''se lucrează de asemenea la crearea unui loc al memoriei'' şi că ''preşedintele Republicii va merge el însuşi în Pacific în februarie sau în martie şi aceste subiecte vor fi abordate''.

În perioada 1966-1996, atolii Mururoa şi Fangataufa au fost teatrul a 193 de teste nucleare franceze care au avut efecte asupra sănătăţii populaţiilor şi a mediului. În 2010, în baza unei legi, au fost introduse măsuri de despăgubire, dar ele au fost considerate prea restrictive de către asociaţiile de veterani afectaţi de maladiile provocate de radiaţii.

În 2016, în Polinezia, fostul preşedinte Francois Hollande a recunoscut impactul testelor asupra mediului şi sănătăţii şi a anunţat ameliorarea procesului de despăgubire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.