Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța menține în vigoare tehnica de imobilizare prin priză la gât pentru arestări

arestare gat

Tehnica controversată de imobilizare a unui arestat prin priză la gât, despre care ministrul de interne francez Christophe Castaner anunţase că a fost abandonată, provocând astfel revolta poliţiştilor, va fi utilizată în continuare în Franţa până când va fi stabilit un nou mod de reţinere, a indicat şeful poliţiei naţionale marţi.

Această tehnică de imobilizare, denunţată vehement de manifestanţii împotriva violenţelor poliţieneşti în ultimele săptămâni, "va continua să fie aplicată cu măsură şi discernământ", scrie directorul general al poliţiei naţionale (DGPN), Frederic Veaux, într-o notă de serviciu consultată de AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Actrița Carmen Tănase: Lucrurile sunt foarte ciudate. Urmează ceva foarte rău, a fost o repetiție generală

Şeful poliţiei franceze precizează totuşi că un grup de lucru va fi instituit miercuri "pentru a defini o tehnică de înlocuire" a acesteia. Grupul va trebui să-şi prezinte concluziile "înainte de 1 septembrie".

O persoană care rezistă fizic arestării, îi ameninţă pe poliţişti sau pe terţe persoane va fi imobilizată în continuare deocamdată printr-o priză la gât, precizează nota.

Această tehnică presupune că poliţistul apasă cu antebraţul pe traheea persoanei pe care doreşte să o imobilizeze, acţionând din spate. "Există două efecte imediate: durerea şi tăierea respiraţiei", potrivit unei surse poliţieneşti.

Citește și: Dezbateri aprinse în Senat: se acordă bani farmaciilor și cabinetelor medicale

Ideea este de a crea o constrângere suficientă pentru a culca persoana la pământ sau pentru a o încătuşa stând în picioare fără dificultate. "Această tehnică este aplicată doar pe durata încătuşării", precizează sursa.

Veaux menţionează totuşi că "'priza din spate' pentru a imobiliza persoana aflată în picioare şi a o trânti la pământ cu scopul de a o încătuşa este în continuare predată şi aplicată".

Anunţul despre abandonarea prizei la gât făcut de Christophe Castaner în 8 iunie, după un weekend de mobilizare împotriva violenţelor poliţieneşti, a provocat indignarea sindicatelor poliţiştilor şi agenţilor de pe teren, care au organizat de atunci proteste simbolice cu depuneri de cătuşe.

Luni seara, principalele sindicate ale poliţiştilor francezi şi-au exprimat satisfacţia faţă de această notă, care aduce - potrivit lor - clarificări după declaraţiile ministrului de interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.