Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța oferă 1 milion de euro pentru sportivii ucraineni care se pregătesc pentru Paris 2024

Motion Array
Franta steag

Ministrul francez al sporturilor, Amélie Oudéa-Castéra, a dezvăluit că țara sa va oferi 1 milion de euro pentru a-i ajuta pe sportivii ucraineni să se pregătească pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de anul viitor de la Paris.

Anunțul ei a fost făcut după împlinirea unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ea reiterându-și "scepticismul" față de o inițiativă de a permite sportivilor ruși și belaruși să participe sub un steag neutru la Paris 2024, scrie Mediafax.

Oudéa-Castéra a vizitat vineri (24 februarie) arena Stade Couvert din Liévin, unde s-a întâlnit cu sportivii ucraineni care s-au stabilit în Franța după ce au fugit din țara lor de origine în urma războiului.

"Ministerul meu va debloca un ajutor specific de 1 milion de euro pentru a permite delegației ucrainene care va merge la aceste Jocuri Olimpice și Paralimpice să fie cât mai bine pregătită", a declarat Oudéa-Castéra într-un raport al ziarului francez Le Parisien.

"Vrem ca Ucraina să fie întruchipată în cel mai frumos mod. Vom identifica cea mai bună modalitate de a face acest ajutor cât mai eficient posibil".

Oudéa-Castéra a făcut parte dintr-un grup de înalți oficiali guvernamentali din 35 de națiuni care au semnat o declarație care a exprimat "îngrijorări serioase" cu privire la fezabilitatea planurilor de readmitere a sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale.

Sportivii din cele două țări au fost în mare parte interziși ca răspuns la războiul din Ucraina, dar Comitetul Internațional Olimpic (CIO) explorează o cale pentru ca aceștia să concureze în "condiții stricte" de neutralitate.

Declarația colectivă a celor 35 de națiuni a subliniat că sportivilor ruși și belaruși nu ar trebui să li se permită să concureze până când CIO nu va aborda "lipsa substanțială de claritate și detalii concrete privind un model de neutralitate funcțional".

Oudéa-Castéra a declarat că în prezent există "mai multe întrebări decât răspunsuri" pe acest subiect controversat.

"Pentru noi, în acest stadiu, nu se pune problema participării sportivilor ruși, chiar și sub un steag neutru", a spus Oudéa-Castéra.

"Aceasta ridică o serie întreagă de întrebări care sunt foarte importante pentru noi și care generează astăzi scepticism".

Oudéa-Castéra a adăugat că președintele francez Emmanuel Macron va aborda această problemă în vara anului 2023.

Macron s-a confruntat cu critici din partea Kievului anul trecut după ce a afirmat că Rusia ar avea nevoie de garanții de securitate ca parte a viitoarelor negocieri pentru a pune capăt războiului, iar acesta pare să fi adoptat o poziție mai blândă față de Vladimir Putin decât mulți dintre omologii săi occidentali, deși Franța a susținut sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei și a oferit ajutor militar Ucrainei.

De asemenea, a fost citat de președintele CIO, Thomas Bach, în conturarea poziției organizației, care a afirmat că susține ca "sportivii din toate țările, uneori inclusiv din țările aflate în război" să poată concura la evenimentele majore.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, este un critic puternic al planurilor CIO de includere a Rusiei și Belarusului la Jocurile Olimpice și Paralimpice de anul viitor - o poziție pe care a subliniat-o în timpul unei vizite la Kiev la începutul acestei luni.

Președintele Paris 2024, Tony Estanguet, a insistat asupra faptului că decizia finală privind participarea Rusiei și a Belarusului la Jocurile Olimpice aparține CIO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.