Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa respinge presiunile Regatului Unit în legătură cu acordul post-Brexit

Operation World
Franta harta

Franţa a respins predicţiile de coşmar britanice din această săptămână cu privire la întârzierile grave ce ar putea surveni în transportul prin Canalul Mânecii în cazul unui Brexit fără acord, calificându-le drept o poziţionare tactică, comentează vineri ziarul Financial Times, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

'Desigur, semnalele trimise în ultimele zile sunt păguboase', a reacţionat ministrul francez al afacerilor europene Clement Beaune. 'Orice fel de lucru care perturbă, deranjează ori creşte tensiunile în negocieri este regretabil şi noi nu ne vom lăsa în vreun fel intimidaţi la nivel european', a afirmat Beaune, citat de publicaţia britanică.

Reacţia Franţei intervine la o zi după ce Irlanda a avertizat că un eventual acord post-Brexit între Uniunea Europeană şi Regatul Unit ar eşua dacă tratatul de ''divorţ'' este ameninţat.

Citește și: Fostul senator Gigi Chiru, cercetat pentru luare de mită încă din 2014, ar putea scăpa de acuzații - DNA încearcă a doua oară clasarea dosarului său

Premierul britanic Boris Johnson a complicat situaţia, mergând înainte cu un proiect de natură să submineze unele părţi ale tratatului de divorţ cu UE din 2020, notează Reuters.

Un raport al guvernului britanic scurs în presă săptămâna aceasta anticipează că s-ar putea forma cozi de până la 7.000 de camioane în sud-estul Angliei pentru că unele vehicule nu vor dispune de documentaţia corectă post-Brexit.

În raportul care descrie haosul care s-ar putea crea la frontiere se menţionează că ambuteiajele s-ar putea să fie mai mici în primele zile ale lunii ianuarie, dar situaţia se va înrăutăţi în următoarele două săptămâni pe măsura creşterii cererii pentru capacitatea de transport de marfă.

Citește și: Fostul senator Gigi Chiru, cercetat pentru luare de mită încă din 2014, ar putea scăpa de acuzații - DNA încearcă a doua oară clasarea dosarului său

Marea Britanie s-ar putea confrunta cu perturbări mult mai importante la încheierea acordului său de tranziţie cu Uniunea Europeană dacă întreprinderile nu vor trata cu seriozitate acest termen, a avertizat ministrul britanic responsabil pentru dosarul legat Brexit, Michael Gove.

În acest context, Beaune a declarat pentru FT că el a perceput toate acestea ca pe o modalitate de a pune presiune pe UE.

Franţa şi UE îşi doresc să se ajungă la un acord, a spus el, adăugând că este imposibil ca Regatului Unit să i se acorde un acces larg la piaţa UE dacă nu va accepta să respecte regulile blocului comunitar în materie de sănătate şi protecţia mediului şi restricţiile privind ajutorul de stat pentru companii.

'Ne pregătim pentru toate scenariile', a spus el. 'Cel mai favorabil deznodământ este în continuare un acord', a concluzionat ministrul francez.

Marea Britanie a părăsit UE în ianuarie, dar în cadrul unui acord de tranziţie aproape toate reglementările UE rămân în vigoare până la sfârşitul anului. Londra speră ca până atunci să încheie un acord de liber schimb cu blocul comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.