Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa şi Danemarca au suspendat expulzările în Afganistan ale solicitanţilor de azil respinşi

Anadolu Agency
pakistan afganistan

Franţa şi Danemarca au anunţat joi că au suspendat din luna iulie expulzările în Afganistan ale solicitanţilor de azil respinşi, din cauza confruntărilor violente dintre talibani şi forţele pro-guvernamentale, transmit AFP şi Reuters.

''Cu privire la degradarea situaţiei securităţii în Afganistan, Franţa a suspendat deportările către ţara asiatică la începutul lunii iulie. Urmărim atent evoluţia situaţiei, în legătură cu partenerii europeni'', a anunţat Ministerul de Interne francez joi, a doua zi după un anunţ pe aceeaşi temă făcut de Germania şi Ţările de Jos.

În 2020, Afganistanul era prima ţară de origine a solicitanţilor de azil în Franţa, cu 8.886 de cereri, scrie Agerpres.ro.

În 11 iulie, guvernul de la Kabul le-a cerut ţărilor europene să oprească, pentru trei luni, expulzarea migranţilor afgani. Suedia şi Finlanda au dat curs acestui apel.

''Decizia guvernului afgan înseamnă că nu putem, în practică, să procedăm la returnări forţate în Afganistan înainte de 8 octombrie acest an, întrucât returnările forţate cer ca autorităţile afgane să fie pregătite să primească persoana repatriată la frontieră'', a indicat ministrul danez pentru migraţie, Mattias Tesfaye, într-un răspuns la o întrebare a AFP.

Săptămâna trecută, Ţările de Jos, Belgia, Danemarca, Germania, Grecia şi Austria au cerut Comisiei Europene să menţină aceste expulzări în pofida intensificării confruntărilor armate din Afganistan.

''Danemarca va putea totuşi să procedeze la repatrieri voluntare'', a precizat oficialul danez. La 31 iulie, 45 de afgani erau în poziţia de a fi expulzaţi din ţara nord-europeană.

Conform Eurostat, în 2020 afganii constituiau 10,6% din solicitanţii de azil în Uniunea Europeană (puţin peste 44.000 dintr-un total de 416.600 de solicitanţi), al doilea contingent după sirieni (15,2%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.