Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa şi Irakul negociază în privinţa jihadiştilor francezi deţinuţi în Siria

irak harta

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a anunţat vineri că lucrează cu Irakul asupra unei "cooperări judiciare şi penitenciare" în problema jihadiştilor francezi aflaţi în prezent în detenţie în Siria şi care "au luptat în Irak", informează AFP potrivit Agerpres.

După ce Ankara a lansat la 9 octombrie o ofensivă împotriva unei miliţii kurde în nordul sirian, europenii sunt îngrijoraţi că cei aproximativ 12.000 de jihadişti deţinuţi de kurzi în Siria - dintre care 2.500-3.000 străini - ar putea evada.

Deşi Bagdadul a propus în aprilie să-i judece pe jihadiştii străini deţinuţi în Siria pentru două milioane de dolari de persoană, ministrul de externe irakian Mohammed Ali al-Hakim a insistat joi asupra faptului că această opţiune este valabilă doar pentru cei care "au luptat în Irak".

În timp ce a evocat recent, de mai multe ori, soarta tuturor jihadiştilor străini, Le Drian a reluat vineri aceşti termeni în faţa jurnaliştilor la Erbil, în autonomia kurdă. "În ceea ce-i priveşte pe jihadiştii francezi care au luptat pe teritoriul irakian şi care în acest fel au devenit justiţiabili din punctul de vedere al Irakului, noi am decis la cel mai înalt nivel (...) să analizăm împreună posibilitatea unei cooperări judiciare, dar şi tehnice, penitenciare, umanitare", a spus el.

Printre jihadiştii deţinuţi de kurzi se află 60 de jihadişti francezi şi soţiile acestora, considerate de autorităţi la fel de radicalizate. Franţa refuză, ca numeroase alte ţări, să-i repatrieze din cauza temerilor de atentate şi ostilităţii opiniei publice.

Parisul pledează de luni de zile ca francezii deţinuţi în Siria să fie transferaţi şi judecaţi în Irak, însă autorităţile irakiene, în plină criză politică după o săptămână de contestaţie antiguvernamentală sângeroasă la începutul lui octombrie, se confruntă cu o puternică opoziţie, populară şi politică.

Paisprezece francezi au fost deja condamnaţi în Irak în decurs de un an şi jumătate, pentru "apartenenţă" la gruparea Stat Islamic (SI), mulţi la pedeapsă capitală.

Majoritatea au fost transferaţi din Siria şi justiţia irakiană a stabilit că unii dintre ei nu au comis nicio crimă în Irak. Însă ea se considerase competentă pentru că, într-un moment sau altul, ei au tranzitat teritoriul irakian.

La finalul vizitei sale în Irak, ministrul francez nu a anunţat nicio măsură sau acord nou cu privire la jihadişti

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.