Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa vinde echipamente de apărare Armeniei - Avertismentul adresat Azerbaidjanului

romania.europalibera.org
armenia azerbaidjan

Franţa, "extrem de vigilentă" faţă de respectarea integrităţii teritoriale a Armeniei, a anunţat luni vânzarea către Erevan a unor echipamente pentru apărarea sol-aer a acestuia, un anunţ care intervine chiar în ziua în care Azerbaidjanul a început exerciţii militare cu Turcia în apropierea frontierei armene, potrivit France Presse, notează Agerpres.

"Relaţia în materie de apărare" între Franţa şi Armenia "se bazează pe principiul simplu că trebuie să fii în stare să te aperi şi să-ţi aperi populaţia", a explicat ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu, înainte de a anunţa semnarea unui contract între Erevan şi grupul francez Thales, precum şi o scrisoare de intenţie cu fabricantul european de rachete MBDA.

Contractul vizează achiziţia a trei radare Ground Master (GM200) de la Thales, a declarat el într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu omologul său armean Suren Papikyan, fără să dezvăluie valoarea sa.

Acest radar cu rază medie de acţiune - furnizat deja Ucrainei - "dispune de capacităţi de detecţie remarcabile", a spus ministrul francez. El poate detecta un avion inamic la o distanţă de 250 km, fie că zboară cu viteză mică şi la altitudine joasă precum dronele sau la altitudine mare precum avioanele de luptă.

"Detectarea nu are niciun sens dacă nu este însoţită de module de intervenţie şi interceptare a atacurilor aeriene", a remarcat Lecornu. De aici şi scrisoarea de intenţie semnată cu MBDA "pentru dispozitive de tip Mistral", o rachetă sol-aer cu rază scurtă de acţiune.

Ministrul francez a insistat asupra faptului că acestea sunt echipamente defensive, care nu au scop "agresiv".

"Apărarea sol-aer nu se declanşează decât în cazul unei agresiuni.Este un sistem de arme care, prin însăşi natura sa, nu se activează decât dacă ar exista o agresiune pe teritoriul armean", a explicat el, în timp ce Baku a acuzat recent Franţa că duce o "politică de militarizare" în Caucaz.

Ministerul azer al Apărării a anunţat luni începutul unor exerciţii militare cu Turcia în apropierea Armeniei, într-un context de tensiuni între Baku şi Erevan după recucerirea regiunii Nagorno-Karabah de către armata azeră.

"Franţa va fi extrem de vigilentă în faţa oricărei tentative de ameninţare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Armeniei", a avertizat cu câteva ore mai devreme Ministerul francez de Externe într-o declaraţie pentru AFP.

Tensiunile între Azerbaidjan şi Armenia au escaladat din nou după recenta ofensivă fulger a Azerbaidjanului, când a preluat controlul asupra Nagorno-Karabah în 24 de ore, după ce regiunea disputată s-a aflat timp de 30 de ani sub controlul separatiştilor armeni. Peste 100.000 de etnici armeni au fugit din Karabah în Armenia.

Erevanul se teme acum că vecinul său, mai bogat şi mai bine înarmat şi susţinut de Turcia, va încerca să se conecteze cu exclava azeră Nahicevan de pe teritoriul său prin invadarea sudului Armeniei, notează agenţia franceză de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.