Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FREXIT: Favorita alegerilor prezidenţiale din Franţa promite o politică anti-UE

frexit

Lidera Frontului Naţional (FN) francez, Marine Le Pen, a promis marţi că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din luna mai, va renegocia relaţiile Franţei cu Uniunea Europeană pentru ca ţara ei să-şi recapete din suveranitatea pierdută, iar acordul pe care speră să-l obţină va fi supus votului la un referendum, la fel cum a procedat fostul premier britanic David Cameron cu iniţiativa referendumului privind Brexitul, ce a avut ca deznodământ un vot majoritar în favoarea ieşirii din UE, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Vezi și: OFICIAL Lista miniştrilor din guvernul Sorin Grindeanu: Surprizele lui Liviu Dragnea / VIDEO

Le Pen a făcut această declaraţie într-un interviu acordat posturilor de radio şi televiziune RMC şi BFMTV, ea precizând totodată că referendumul va fi convocat în cel mult şase luni după scrutinul prezidenţial. 

Lidera Frontului Naţional francez s-a declarat convinsă că UE va accepta o asemenea negociere, întrucât 'sunt multe ţări' ale blocului comunitar care doresc 'să-şi recapete suveranitatea' şi, în plus, dacă ajunge preşedinte al Franţei, din această poziţie va putea adopta o atitudine 'de forţă' în raport cu Bruxelles-ul. 

Le Pen a mai spus că doreşte o 'restabilire completă' a controlului Franţei asupra propriilor ei frontiere naţionale, care la ora actuală pot fi trecute liber de oricine în virtutea acordului Schengen.

Vezi şi: Tolontan pune tunurile pe un ministru. Legătura cu tragedia din Colectiv

După atacul terorist de la Berlin, ea a criticat acest spaţiu de liberă circulaţie de care a profitat autorul acelui atac pentru a călători nestingherit prin mai multe state europene înainte să fie împuşcat mortal de poliţie în Italia. 'Această escapadă prin cel puţin două sau trei ţări este simptomatică pentru catastrofa totală pe care acordul Schengen o aduce pe planul securităţii', a declarat Marine Le Pen la câteva zile după acel atac. 

Alte promisiuni ale preşedintei Frontului Naţional sunt scoaterea Franţei din zona euro şi restabilirea 'unei monede naţionale' şi a 'suveranităţii legislative', astfel încât legile franceze să primeze în faţa normelor europene. 

Ea a subliniat că estimează necesar să se revizuiască legislaţia privind dreptul de azil, care în opinia sa facilitează intrarea şi rămânerea migranţilor în Franţa, precizând că deşi 96% dintre solicitările de azil sunt respinse, doar o mică parte dintre migranţii cărora li s-au respins aceste cereri sunt efectiv repatriaţi în ţările lor de origine. 

Cotată în sondaje cu mari şanse să ajungă în turul doi al prezidenţialelor, când ar fi însă învinsă de candidatul dreptei, Francois Fillon, Marine Le Pen a susţinut că toate aceste idei beneficiază de o susţinere majoritară în rândul populaţiei franceze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.