Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FRONTEX critică dur acţiunile ONG-urilor din largul Libiei: 'Ajută la traficul de persoane'

Şeful Frontex, Fabrice Leggeri, a criticat ONG-urile care vin în ajutorul imigranţilor în largul Libiei, afirmând că ele încurajează traficul de persoane şi nu cooperează corespunzător cu poliţia, conform unui interviu apărut luni în cotidianul Die Welt, citat de AFP, după cum relatează agerpres.

"Ar trebui reconsiderată situaţia actuală a măsurilor de salvare din largul Libiei", a spus Leggeri în interviu, reamintind că '40%' dintre acţiunile de salvare sunt efectuate de nave private, şi nu de misiunile internaţionale desfăşurate în Marea Mediterană.

Tajani trage un semnal de alarmă: Dacă nu acţionăm acum, 20 de milioane de africani vor intra în UE

În opinia şefului Frontex, "trebuie evitat să se susţină acţiunea reţelelor criminale şi a traficanţilor în Libia prin luarea în grijă a unui număr tot mai mare de imigranţi în apropiere de coastele libiene".

O astfel de strategie "conduce la situaţia în care traficanţii urcă tot mai mulţi imigranţi în bărci inadecvate, fără a le furniza suficientă apă şi carburant", a afirmat Fabrice Leggeri.

Aceste critici vizează direct acţiunile unor ONG-uri, fără a fi numite, deoarece Frontex operează la frontierele externe ale Uniunii Europene, mai exact în largul Italiei şi în apropiere de insulele greceşti din Marea Egee, însă nu în vecinătatea coastelor libiene.

Şeful Frontex a deplâns de asemenea faptul că anumite ONG-uri 'nu cooperează corespunzător' cu gărzile de coastă. Intervenţie lor "îngreunează eforturile autorităţilor europene de securitate de a obţine informaţii privind reţelele de traficanţi prin interviuri cu imigranţi şi de a deschide anchete poliţieneşti".

+ 18!ATENŢIE, imagini ŞOCANTE! Islamiştii filipinezi AU DECAPITAT un ostatic german - FOTO/VIDEO

Frontex a criticat şi mai dur ONG-urile într-un raport făcut public în decembrie 2016, vorbind despre o posibilă complicitate între reţelele care ajută imigranţii să plece din Libia şi navele private care îi recuperează în mare 'ca taxiurile'.

Organizaţia Medici fără Frontiere a calificat aceste acuzaţii drept "extrem de grave şi dăunătoare", explicând că acţiunea umanitară "nu este cauza, ci răspunsul" la criză şi reamintind eşecul UE şi al Frontex în a reduce numărul celor care mor pe mare.

Justiţia italiană se interesează la rândul său de această flotă de mici nave private, încercând să afle cine le finanţează şi cu ce scop, a precizat la mijlocul lunii februarie, pentru AFP, Parchetul din Catania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.