Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme în Libia

impacare intelegere

Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex, şi operaţiunea navală europeană Irini, responsabilă cu controlul respectării embargoului privind livrările de arme în Libia, au anunţat luni o întărire a cooperării lor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În baza acordului încheiat prin videoconferinţă, Frontex şi Irini vor intensifica schimbul de informaţii şi de expertiză, mai ales în ce priveşte utilizarea coordonată de imagini prin satelit, analiză, mobilizare de specialişti şi coordonare tactică.

'Această cooperare reprezintă un instrument important, în special pentru schimbul de informaţii despre navele comerciale suspectate că încalcă embargoul privind armele impus Libiei', şi va facilita culegerea de elemente 'necesare pentru a conduce operaţiuni de interdicţie maritimă şi inspecţii la bordul navelor suspecte', subliniază un comunicat al Irini.

Citește și: Raluca Turcan iese la rampă: ‘Există voci care au opinii diferite față de vocea președintelui PNL’

Într-un comunicat separat, Frontex precizează că va pune în comun cu Irini 'informaţii strânse în cadrul activităţilor sale de analiză de risc, precum supravegherea de nave în larg, şi datele de supraveghere aeriană în Mediterana centrală'.

Operaţiunea Irini, lansată în aprilie, dispune de mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU. Zona sa de operaţiuni în Mediterana de Est a fost îndepărtată de rutele folosite de traficanţii de migranţi în Libia şi misiunea sa a fost limitată la controlul respectării embargoului asupra armelor şi produselor petroliere.

Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli), condus de Fayez Serraj, şi forţele din est ale mareşalului Khalifa Haftar.

Turcia sprijină GNA, în timp ce forţele din est conduse de mareşalul Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia.

Turcia consideră misiunea Irini părtinitoare şi îi acuză pe europeni că, prin acest mecanism, încearcă să împiedice livrările de arme pe cale maritimă destinate GNA, trecându-le sub tăcere pe cele furnizate pe cale maritimă şi terestre mareşalului Haftar de aliaţilor acestuia.

Potrivit UE, Irini a permis documentarea încălcărilor embargoului comise de Turcia şi Rusia.

După eşecul ofensivei lansate de mareşalul Haftar în aprilie 2019 pentru cucerirea capitalei Tripoli, cele două tabere au încheiat un acord de încetare permanentă a focului şi au intrat pe calea dialogului, încurajat de ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.