Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frontiera maritimă israeliano-libaneză: Se preconizează un acord istoric

googleusercontent.com
liban israel

Modificările cerute de Israel la proiectul de acord pentru delimitarea frontierei sale maritime cu Libanul au fost "acceptate", deschizând astfel calea pentru un acord "istoric" şi exploatarea unor zăcăminte de gaz offshore, a declarat marţi un responsabil israelian, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Toate cererile noastre au fost acceptate, schimbările pe care noi le-au cerut au fost operate. Am apărat interesele de securitate ale Israelului, suntem pe calea unui acord istoric", a anunţat într-un comunicat consilierul israelian pentru securitate naţională Eyal Hulata.

SUA mediază de doi ani negocieri între Liban şi Israel, ţări vecine aflate oficial în stare de război, pentru ca acestea să ajungă la un acord menit să delimiteze frontiera lor şi să ridice obstacolele pentru prospectarea de hidrocarburi.

Cele două ţări s-au declarat la începutul lui octombrie mulţumite de un proiect de acord al mediatorului Amos Hochstein.

Potrivit unor informaţii din presă şi unor responsabili, acest text prevede ca zăcământul offshore Karish să fie sub controlul Israelului şi ca rezervele din Cana, situate mai la nord-est, să fie acordate Libanului - chiar dacă o parte dintre ele depăşesc viitoarea linie de demarcaţie. Statul israelian ar primi o parte din veniturile din exploatarea de gaze în Cana, potrivit acestor surse.

Însă joi, Israelul a respins o serie de amendamente libaneze la acest proiect de acord.

Duminică, grupul britanic Energean a anunţat începerea testelor pentru a racorda teritoriul israelian de platforma gaziferă Karish.

Ministrul israelian al energiei a anunţat la mijlocul lui septembrie că teste vor începe în viitorul apropiat pentru a racorda reţeaua Israelului la acest câmp gazifer din Mediterana de Est, înainte să se înceapă, în cele din urmă, exploatarea zăcământului.

Ministerul Afacerilor Externe francez a afirmat la rândul său la sfârşitul săptămânii trecute că a contribuit şi contribuie "activ la medierea americană", subliniind că un acord ar fi "benefic pentru cele două ţări şi populaţiile lor".

În iulie, premierul israelian Yair Lapid a discutat acest dosar sensibil cu preşedintele francez Emmanuel Macron, sperând să vadă Parisul făcând uz de influenţa sa pentru a facilita un acord cu Beirutul, cu atât mai mult cu cât este de aşteptat ca grupul francez Total să exploateze zăcământul din Cana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.