Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Fuga lolelor' - 350 de oameni costumaţi inedit vor alerga să alunge spiritele rele în Agnita

salzburg.info
Festivalul de la Salzburg

Aproximativ 350 de persoane costumate în negru, cu măşti pe feţe, vor alerga duminică prin oraşul Agnita pentru a alunga spiritele rele, acesta fiind un obicei unic în judeţul Sibiu, a anunţat Muzeul ASTRA, partener al evenimentului, potrivit Agerpres.

"Unul dintre cele mai cunoscute evenimente din judeţul Sibiu, 'Fuga lolelor', va avea loc duminică, 29 ianuarie, în Agnita, iar Muzeul ASTRA are calitatea de partener. (...) O noutate în acest an este punerea în scenă a vizitării de către lole a unei case tradiţionale săseşti. Turiştii vor avea posibilitatea să interacţioneze cu lolele în interiorul casei de pe Strada Nouă numărul 21. Amenajările au fost realizate cu ajutorul Muzeului ASTRA din Sibiu, care a oferit consultanţă de specialitate", se menţionează pe pagina de Facebook a muzeului sibian.

Potrivit sursei citate, la eveniment vor participa aproximativ 350 de lole, numite în germană Urzeln, care vor însoţi o paradă impresionantă, constituită din elementele tradiţionale ale breslelor meşteşugăreşti săseşti din Agnita. "Lolele sunt costumate în zdrenţe negre, pe fond alb, purtând pe cap o mască pictată, ornată cu blană de vulpe sau de iepure, iar la spate o coadă lungă din cânepă. Prezenţa lolelor este asociată cu un obicei păgân, acela de alungare a spiritelor rele, a demonilor şi a iernii grele cu ajutorul talăngilor şi a bicelor", explică muzeografii.

Localnicii costumaţi în "lole" vor face un spectacol toată ziua, alături de o fanfară. La final vor împărţi puclicului, gratis, gogoşi.

Obiceiul lolelor este atestat documentar din anul 1689, fiind menţionat într-un document al vremii ca Mummenschanz der Zünfte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.