Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fundațiile lovesc din nou. Cum se repetă scenariul RMGC în India

eoliene
Puzderie de fundații au năvălit să apere țara de "oamenii răi" și să împiedice astfel proiectele energetice, în minerit și producerea alimentelor. Capii sunt cei de la Greenpeace. Spre deosebire de România, în India Guvernul a trecut la măsuri concrete. Serviciul intern de securitate din India a acuzat Greenpeace și alte grupuri de lobby că prejudiciază dezvoltarea economică prin campaniile duse împotriva proiectelor energetice, minerit și alimentelor modificate genetic, fiind cea mai serioasă acuză adusă organizațiilor străine.Dezvăluirea din raportul Biroului de Securitate vine după ce noua administrație a premierului Narendra Modi caută modalități de a restabili creșterea economică care a scăzut sub 5%, sufocând investițiile și locurile de muncă pentru milioane de tineri ce intră în câmpul muncii. Greenpeace a negat că a încercat să blocheze dezvoltarea economică, motivând că acuzațiile au fost o încercare de a reduce la liniște opoziția și stagnarea unei creșteri durabile. Raportul guvernamental este de natură să intensifice dezbaterea despre modul în care a treia economie a Asiei va crește sub guvernarea Modi: va urma o cale de creștere rapidă ori va urma o strategie echilibrată pe care a căutat-o și precedentul guvern. A atras, totodată, atenția asupra rolului organizațiilor susținute din străinătate, unii temându-se că noul regim va exercita represiuni, ele fiind mai apropiate de mediul de afaceri. ”S-a constatat că un număr important de ONG-uri finanțate de donatori din SUA, Marea Britanie, Germania și Olanda folosesc probleme axate pe oameni pentru crearea unui mediu ce duc la , zice Biroul de Securitate. Acestea au inclus proiecte energetice bazate pe cărbune, organisme modificate genetic, proiecte industriale gigant care cuprind firma sud-coreeană POSCO ce produce oțel și proiectul de bauxită Vedanta, ambele în Odisha, proiectele unei centrale hidroelectrice în Arunachal Pradesch, statul strategic de la granița cu China. Împreună, anularea, întreruperea sau întârzierea acestor proiecte de dezvoltare au dus la ajustarea PIB-ului cu 2-3 procente anual, potrivit unui extras al unui raport văzut de Agenția Reuters.

Modi a promis creșterea progresului

De una singură, Greenpeace a condus ”un efort susținut pentru a distruge centralele pe cărbune și activitatea de exploatare a cărbunelui”, se arată în raport.

Zeci de proiecte au stagnat în ultimii ani din cauza opoziției locale, a dificultății mediului și a problemelor de achiziție. Modi, promovând o platformă de dezvoltare, a promis să reducă birocrația și implementarea proiectelor ce au fost aprobate.

India este disperată după energie și, este de așteptat, ca în continuare cărbunele să rămână în centrul securității energetice pentru multe decenii. Societatea controlată de Guvern, Coal India Ltd, nu a fost în stare să exploateze suficient de rapid, obligându-i pe producătorii de energie să importe cărbune scump din Indonezia, Australia și Africa de Sud pentru a acoperi deficitul.

70 de milioane de gospodării, 35-40% din populația de 1,2 miliarde de oameni, încă nu are acces la electricitate. În acestă vară, autoritățile din nordul Indiei s-a confruntat cu întreruperi de electricitate și cu furia oamenilor în momentul în care țara a fost lovită de un val de căldură.

Biroul de Securitate susține că ONG-urile străine și corespondentele sale locale servesc ca instrument pentru a propaga interesul politicii externe a Occidentului.

”Greenpeace își propune să schimbe fundamental dinamica combinației energetice din India prin perturbarea și slăbirea relației dintre factorii cheie”, se arată în raportul Biroului de Securitate.

Greenpeace spune că a cerut guvernului să-i arate raportul serviciile secrete pentru a se putea apăra în fața acuzațiilor aduse organizației.

”Avem dreptul legitim de a ne exprima punctele de vedere în cea mai mare democrație din lume. Credem că dacă acest raport este destinat a reduce la tăcere societatea civilă care a ridicat vocea împotriva nelegiuirilor față de oameni și de mediu punând întrebări neconfortabile despre actualul model de dezvoltare”, se arată.

Greenpeace consideră că India ar trebui să îmbrățișeze energia regenerabilă și să îmbunătățească eficiența energetică în schimbul distrugerii pădurilor pentru a avea acces la cărbunele de dedesubt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.