Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Funeraliile fostului rege Constantin al II-lea al Greciei vor avea loc în cadru 'privat'

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Funeraliile fostului rege Constantin al II-lea al Greciei, decedat la vârsta de 82 ani, se vor desfăşura în cadru 'privat', a anunţat miercuri biroul prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, în timp ce, în ţară, moartea fostului suveran a fost primită cu o largă indiferenţă, relatează AFP.

Constantin al II-lea va fi înhumat 'lângă strămoşii săi', la vechea reşedinţă regală din Tatoi, la nord de Atena, a transmis aceeaşi sursă.

Data funeraliilor şi biserica ortodoxă unde vor avea loc acestea vor fi anunţate ulterior, 'în concertare între guvern şi familie', menţionează un comunicat publicat după o reuniune interministerială, potrivit Agerpres.

Fostul rege, destituit în 1974 odată cu restabilirea Republicii, a murit marţi într-un spital din Atena unde fusese internat săptămâna trecută după un atac cerebral.

Familia a confirmat miercuri dimineaţă, 'cu profundă tristeţe', moartea 'regelui Constantin, soţ, tată şi frate mult-iubit'.

Guvernul conservator grec va fi reprezentat la funeralii doar de ministrul culturii, Lina Mendoni.

Descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glucksburg, Constantin, care a trăit mai multe decenii în exil la Londra, era o figură contestată, mulţi greci neiertându-i rolul avut în timpul dictaturii coloneilor (1967-1974).

De altfel, anunţul decesului său a lăsat în mare măsură indiferentă populaţia Greciei, ţară cu majoritate republicană covârşitoare.

Adresând 'condoleanţe sincere' familiei lui Constantin al II-lea, Kyriakos Mitsotakis a subliniat că moartea acestuia 'marchează de acum epilogul formal (...) al unui capitol care s-a închis definitiv odată cu referendumul din 1974'.

Monarhia a fost abolită în Grecia prin acest referendum care, cu o majoritate de 70%, l-a destituit pe Constantin al II-lea şi a pus capăt dinastiei daneze instaurate în 1863 de străbunicul acestuia, George I.

Născut la Atena la 2 iunie 1940, Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani, în 1964, domnind timp de nouă ani într-una din cele mai tulburi perioade din istoria politică a Greciei contemporane.

Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei şapte ani ai juntei militare.

Criticat pentru că nu a împiedicat accederea la putere a juntei, Constantin al II-lea a părăsit Grecia în 1968 şi a trăit 40 de ani în exil la Londra. A revenit în Grecia în 2013 şi a continuat să îşi spună 'rege'.

'Parcursul frământat al fostului rege Constantin a fost marcat şi jalonat de momente turbulente din istoria contemporană a ţării', a arătat Kyriakos Mitsotakis.

'Istoria are acum cuvântul. Ea îl va judeca echitabil şi sever pe Constantin din viaţa publică', a adăugat premierul elen.

Constantin a fost văr al suveranului britanic Charles al III-lea şi naşul prinţului William, precum şi fratele Sofiei, mama regelui Felipe al VI-lea al Spaniei. Căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a avut cinci copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.