Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtuna loviturilor de stat lovește Africa: Rwanda și Camerunul concediază sute de ofițeri de rang înalt, de teama unor revolte (document)

camerun

Furtuna loviturilor de stat lovește Africa: Rwanda și Camerunul concediază sute de ofițeri de rang înalt, de teama unor revolte (document)

Rwanda și Camerun au anunțat miercuri schimbări majore în forțele lor de securitate, afectând militari de rang înalt. Mișcarea vine în contextul loviturilor de stat din Niger sau Gabon.

În Rwanda, președintele Paul Kagame a pensionat sute de soldați într-o mișcare care a urmat promovării mai multor soldați tineri în aparatul de securitate al țării și numirii unor noi generali la conducerea diviziilor armatei staționate în diferite părți ale țării.

O declarație a Forțelor de Apărare din Rwanda (RDF) a arătat că Kagame a "aprobat pensionarea a o duzină de generali, 83 de ofițeri superiori și șase ofițeri tineri". Kagame a autorizat, de asemenea, pensionarea a 86 de subofițeri superiori, se arată în declarație.

Cel puțin 678 de soldați au fost pensionați după ce contractele lor au expirat, în timp ce alți 160 au fost concediați din motive medicale.

În declarație se arată că mulți soldați din vechea gardă care au luptat în războiul de eliberare a Rwandei din 1994, cum ar fi generalul James Kabarebe, generalul Fred Ibingira și generalul-locotenent Charles Kayonga, se numără printre pensionari. Atât Kabarebe, cât și Kayonga au ocupat anterior funcția de șef al Statului Major al apărării al armatei rwandeze în perioade separate.

La începutul zilei de miercuri, Kagame a promovat, de asemenea, o serie de ofițeri tineri la gradul de colonel și a numit noi generali la conducerea diviziilor militare.

Printre ceilalți pensionați se numără generalul-locotenent Frank Mushyo Kamanzi, care este ambasadorul Rwandei în Rusia, și generalul-maior Albert Murasira, fost ministru al apărării.

În iunie, Kagame l-a numit pe Juvenal Marizamunda în funcția de ministru al apărării, înlocuindu-l pe Albert Murasira, care ocupase această funcție din 2018.

Situație similară în Camerun

Între timp, în Camerun, președintele Paul Biya, unul dintre cei mai longevivi lideri din Africa, a făcut, de asemenea, noi numiri la unitatea administrativă centrală a Ministerului Apărării, potrivit unui decret făcut public pe rețelele de socializare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.