Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Furtuna tropicală Eta ajunge în Florida după ce a lovit Cuba

www.abcnews.go.com
uragan, furtuna

Furtuna tropicală Eta, care a lăsat în urmă circa 200 de morţi şi dispăruţi în America Centrală, a atins duminică zona de uscat în Florida, ameninţând se se transforme într-un uragan de categoria 1, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) cu baza la Miami a avertizat că furtuna este însoţită de vânturi puternice, cu rafale de până la 100 km/oră şi de ploi abundente.

Eta a atins zona de uscat duminică, la ora 23:00 (luni 04:00 GMT), pe insula Lower Matecombe Key din arhipelagul Florida Keys, a precizat NHC, care avertizase anterior că se aşteaptă ca furtuna "să se transforme în uragan pe măsură ce se apropie sau traversează Keys".

Sudul Floridei a fost plasat sub alertă de uragan. Avertizarea vizează de asemenea oraşele Miami şi Fort Lauderdale, deja afectate de inundaţii, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.

Autorităţile au solicitat locuitorilor din zonele vizate să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în adăposturi.

Potrivit companiei locale Florida Power&Light, zeci de mii de locuinţe au rămas deja fără curent electric. Cele mai afectate sunt comitatele Miami-Dade (30.700 de gospodării) şi Broward (42.300), precum şi oraşul Palm Beach (40.700).

Guvernatorul statului Florida, Ron De Santis, a declarat sâmbătă stare de urgenţă în comitatele din sud, în timp ce locuitorii sărbătoreau sau victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, sau protestau faţă de rezultate.

Şcolile vor fi închise luni în insulele din sudul arhipelagului Florida Keys. Zonele de testare pentru COVID-19 şi-au suspendat temporar activitatea, iar autorităţile au deschis adăposturi şi au început să distribuie saci de nisip pentru ca locuitorii să îşi poată proteja casele de inundaţii.

Furtuna a lovit duminică Cuba, afectând locaţii turistice din arhipelagul Jardines del Rey, însă televiziunea de stat a declarat că cei circa 600 de turişti străini aflaţi la faţa locului au fost transportaţi la adăpost.

Eta, care a atins marţi zona de uscat pe coasta Nicaraguei de la Marea Caraibilor cu puterea unui uragan de categoria a 4-a, însoţit de vânturi de 140 km/oră, a slăbit în intensitate treptat, pe măsură ce a traversat Nicaragua şi Honduras. Ploile torenţiale aduse de aceasta au afectat şi Costa Rica, Panama, El Salvador şi Mexic.

Guatemala rămâne cea mai afectată ţară în urma trecerii Eta, cu cel puţin 150 de morţi şi dispăruţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.