DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Gabriel Leş, fost ministru al Apărării: 'Actuala putere nu pare să conștientizeze că România este partener cu drepturi egale în întelegerile pe care le încheie'

patriot

Senatorul PSD Gabriel Leş, fost ministru al Apărării, salută sosirea în România a primului sistem de rachete Patriot şi aminteşte că în mandatul său la MApN înzestrarea Armatei a fost o prioritate. Totuşi, remarcă fostului ministru, Guvernul actual pare să nu înţeleagă că este pe poziţie de egalitate în negocieri şi nu valorifică atuurile pe care România le are.

"Am primit cu satisfacție vestea că România va recepționa în zilele ce urmează primul sistem Patriot din cadrul contractului de achiziție semnat cu compania Lockheed Martin, în urma unui acordl semnat cu guvernul Statelor Unite. Sper, de asemenea, că forțele navale române vor primi capabilitățile atât de necesare într-un mediu de securitate tot mai provocator în zona Mării Negre.

Finalizarea acordului cu compania franceză Naval presupune achiziția a 4 corvete de ultimă generație (Gowind 2500) și modernizarea celor două fregate Type 22-R achiziționate în intervalul 2004-2005.

Am pornit aceste programe încă din perioada când eram secretar de stat al Departamentului pentru armamente din MApN, și le-am continuat ulterior în mandatele de ministru. Edificarea unui program amplu și complex de înzestrare a fost cheia de boltă a mandatului meu în fruntea Apărării, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Fiind unul dintre cei ferm convinși că politica externă a României și cea de apărare nu trebuie sa facă obiectul polemicilor sterile, am preferat să fiu mai cât mai reținut în abordările publice pe acest subiect.

Regret, totuși, să constat că poziția și contextul regional și internațional extrem de fertile nu sunt fructificate, iar România continuă să se comporte ca un actor minor. Actuala putere nu pare să conștientizeze că România este partener cu drepturi egale în întelegerile pe care le încheie. Observ, de altfel, dificultăți de poziționare, mulți căzând nepermis de ușor în capcana presupuselor incompatibilități în relaționarea cu SUA și UE. Nu, România nu este în fața unei asemenea alegeri. Securitatea oferită de peste Atlantic este fundamentală în actualul peisaj geopolitic, iar cooperarea preponderent economică în cadrul Uniunii rămâne o realitate insurmontabilă. Totodată, se deschid noi oportunități de cooperare industrială pe dimensiunea apărării și nu-mi pare că actualul guvern stă la masă cu interlocutorii relevanți.

De altfel, orice acord/contract realizat în zona apărării ar trebui să fie însoțit de clauze substanțiale privind cooperarea industrială, respectiv integrarea unor segmente cât mai importante în economia națională.

România este in proximitatea unora dintre cele mai fierbinți zone politice și militare ale momentului. Nu trebuie să fii un ilustru strateg pentru a înțelege marja de negociere pe care o deschide un astfel de context. România este un veritabil cap de pod în flancul estic al "lumii libere", și asta trebuie reflactat nu doar în materie de riscuri, ci mai ales, de oportunități", scrie Gabriel Leş pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.