Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriel Zetea: Elevii și profesorii, marii perdanți ai iresponsabilității Guvernului PNL

stiripesurse.ro
Gabriel Zetea

Guvernul PNL lasă autoritățile locale să se descurce, încă o dată, singure în lupta cu pandemia. Atât elevii cât și profesorii se confruntă cu scenarii care mai de care mai haotice privind începerea noului an școlar, dar și cu declarații contradictorii și iresponsabile din partea celor care ar trebui să ofere răspunsuri și soluții, arată președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, copreședinte al Coaliției pentru Maramureș.

”Astăzi, în România, școala NU se poate face online și toți profesorii responsabili susțin acest lucru. Sistemul românesc de învățământ NU este pregătit să susțină continuarea cursurilor în sistemul online, acest mod de predare neexistând în planul cadru, dar în trei luni de vacanță, ministrul PNL nu a pregătit nicio lege care să prevadă acest mod de predare. Pentru a fi eficientă, școala trebuie să fie făcută prin prezența fizică în clase, însă, este necesar să fie asigurate materiale dezinfectante, măști de protecție pentru elevi și profesori. Aceste cheltuieli implică sume considerabile care revin fie în sarcina autorităților locale, fie a părinților și a cadrelor didactice ceea ce NU este normal. Guvernul PNL a alocat 0 lei pentru sistemul de învățământ, arătând cât le pasă PNL-iștilor de România educată. Mai mult, ar trebui ca fiecare școală să aibă un asistent medical care să analizeze în mod profesionist starea de sănătate a tuturor, însă Ministerul Sănătății și Ministerul Educației NU au făcut nimic pentru ca școala să înceapă în siguranță”, a subliniat Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș. Copreședintele Coaliției pentru Maramureș a mai arătat că, în mediul rural, trebuie dublată capacitatea de transport a elevilor, pentru a nu fi nevoiți ca aceștia să se trezească în toiul nopții pentru a fi duși la școală în mai multe ture.

Varianta propusă de ministrul Educației Naționale privind școala în pandemie este total irațională. Ministerul pe care îl conduce lasă întreaga responsabilitate pe umerii Consiliului de Administrație al școlilor care vor decide dacă aplică planul verde, cu toți elevii în clase, planul portocaliu sau planul roșu, iar soluția urmează să fie comunicată spre Inspectoratul Școlar Județean care, la rândul său, comunică cu DSP. Birocrația aceasta va produce adevărate blocaje în sistemul nostru educațional. Nici Ministerul Educației și nici inspectoratele școlare județene nu au gândit reducerea numărului efectiv de ore la clase, pentru a eficientiza programa școlară, dar vor să reducă numărul de elevi din clase. Cum? Îi vor muta într-o sală nouă? Și ce se întâmplă în școlile care nu au săli neocupate? Cine va preda elevilor mutați din sala inițială, din moment ce nu s-au făcut angajări în sistemul de învățământ? Guvernul PNL a abandonat încă o dată toți românii, iar în cazul în care nu se intervine de urgență, învățământul de calitate va lipsi cu totul din România, în viitor, arată președintele Gabriel Zetea.

 

”Nu mai putem să permitem ca întregul sistem de învățământ să fie guvernat de haos! Dreptul copiilor noștri la educație nu trebuie simulat, ci garantat și respectat! Până în acest moment, Guvernul nu a reușit să transmită un mesaj unitar și clar referitor la începerea anului școlar, continuând cu aceeași abordare amatoristică cu care ne-a obișnuit. Într-un stat în care auzim discursuri despre onestitate și dreptate, suntem mințiți cu nonșalanță chiar de către cei care ar trebui să lupte împotriva minciunii. Tabletele mult promise nu vor mai ajunge la elevi, iar cei responsabili de acest eșec aruncă vina de la unii la alții. În acest context, în cazul în care educația va fi reluată în sistem online, sute de mii de elevi din întreaga țară, care nu au acces la calculator, vor fi privați de acest drept”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, copreședinte al Coaliției pentru Maramureș.

Reprezentanții administrației locale și județene își asumă responsabilitatea pentru toate îndatoririle ce le revin, ba chiar mai mult, implementează proiecte care să reducă rata abandonului școlar. ” Am aprobat continuarea proiectului „Primul ghiozdan”, pentru a veni în sprijinul elevilor din clasa 0, dar avem mari semne de întrebare privind revenirea elevilor în școli. Am susținut instituțiile de învățământ cu materiale de protecție pe perioada Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat. Ne-am asumat, la nivelul Consiliului Județean Maramureș, implementarea Programului pentru școli al României pentru anul școlar 2020-2021, dar nu știm încă dacă vom avea cui să livrăm produsele lactate și de panificație, la care preșcolarii și elevii au dreptul”, a arătat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Drama pe care o trăiește astăzi sistemul ne învățământ ne dovedește că Guvernul nu a înțeles nimic din exemplul oferit de alte state. Educația poate continua și în vreme de pandemie, atât timp cât sunt luate măsuri de protecție adaptate. În timp ce la Palatul Victoria se fac scenarii, copiii și tinerii României plătesc nepăsarea și incompetența cu drepturile și timpul lor. Nouă nu ne rămâne decât să ne întrebăm: cine le va da copiilor noștri timpul pierdut înapoi?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.