Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea: 66.000 de cazuri de violenţă domestică şi aproape 15.000 de ordine de protecţia emise, doar în primele 9 luni ale anului

Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriela Firea

Ministrul Familiei Gabriela Firea a precizat, în mesajul transmis cu ocazia celebrării Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, că 2022 se încheie, din păcate, cu cifre îngrijorătoare în privinţa violenţei, domestice, psihologice, verbale, sexuale şi sociale, deoarece au fost Peste 66.000 de cazuri de violenţă domestică şi aproape 15.000 de ordine de protecţia emise, doar în primele 9 luni ale anului.

„«A nega oamenilor drepturile lor înseamnă a le pune în pericol însăşi umanitatea», a spus Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud - închis 27 de ani pentru lupta sa pentru drepturile omului. Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, prilej să ne gândim serios asupra rolului pe care îl avem fiecare dintre noi pentru a respecta şi proteja drepturilor celorlalţi. Cât de înţelegători suntem, cât de toleranţi? Cât de dispuşi suntem să acceptăm diferenţele, să îl ascultăm pe celălalt, să privim dincolo de propriile convingeri, să găsim adevărul la care nu ne-am fi gândit în mod normal? Câţi dintre noi sunt gata să sară în ajutorul unui semen căruia îi sunt încălcate drepturile? Tema de anul acesta dedicată Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului este «Dreptul la siguranţă şi pace. Educaţie, schimbare, emancipare». Când drepturile unui singur om sunt încălcate, drepturile tuturor celorlalţi sunt afectate. Tocmai de aceea, respectul pentru drepturile fundamentale rămâne parte din crezul meu, ca ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, dar şi ca mamă, soţie şi simplu cetăţean al acestei ţări”, a scris Gabriela Firea, sâmbătă pe Facebook.

Ea a adăugat că sâmbătă se încheie campania de 10 zile de conştientizare asupra fenomenului îngrijorător al violenţei domestice, în special asupra femeilor.

„Cred cu tărie că toţi oamenii au aceleaşi drepturi, indiferent de rasă, sex, culoare, limbă, religie, origine sau orice altă situaţie. Alături de colegii mei de la Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati - ANES, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi toţi specialiştii în tineret şi familie din minister, voi face tot ce stă în puterea mea ca drepturile familiilor şi femeilor, ale copiilor şi tinerilor să fie respectate. Am finalizat deja Strategia Naţională pentru Egalitatea de Şanse şi cred că săptămâna viitoare acest document important va fi ajunge în Guvern. În paralel, sunt în stadiu avansat Ghidul privind hărţuirea sexuală la locul de muncă, un document important, elaborat de specialiştii ANES împreună cu Institutul Român pentru Drepturile Omului şi Ministerul Muncii, ale cărui prevederi urmează să fie implementate în toate instituţiile statului”, a mai spus Firea.

Ministrul PSD a reamilitit numărul de telefon unde oamenii pot sesiza o situaţie privind violenta domestică.

„Din păcate, vom încheia anul 2022 cu cifre destul de îngrijorătoare în privinţa violenţei, fie ea domestică, verbală, psihologică, sexuală şi socială. Peste 66.000 de cazuri de violenţă domestică şi aproape 15.000 de ordine de protecţia emise, doar în primele 9 luni ale anului. Reamintesc tuturor că, dacă sunteţi victima violenţei domestice sau sunteţi martorii unui abuz, puteţi sesiza această situaţie la HELPNET 0800.500.333, număr gratuit şi non-stop. Suntem pregătiţi să vă ajutăm!”, a conchis Firea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.