Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea: Acțiunea în instanță a PNL împotriva guvernului este un abuz de drept

Gabriela_Firea_la_sediul_PSD_-_02.09_(2)_(15195245061)

Vicepreședintele PSD Gabriela Firea susține că demersul PNL de a ataca în contencios administrativ Hotărârea Guvernului privind alegerile locale este „un abuz de drept”.

„Hotărârea de Guvern pe care PNL  a decis s-o atace în instanță cuprinde doar informația legată de data alegerilor, iar celelalte HG-uri conexe derivă din prevederile explicite și imperative ale legii. Prin urmare, liberalii contestă ori data în sine a alegerilor ori faptul că Guvernul respectă legea, ambele variante fiind una mai ridicolă decât cealaltă. În realitate, acest demers nu este decât un abuz de drept si o implicare a instituțiilor statului in jocurile politice”, a declarat Gabriela Firea, potrivit unui comunica de presă remis către PoliticScan.

Vicepreședintele PSD susține că argumentul suplimentar adus de PNL, potrivit căruia în cazul votului într-un singur tur ar urma să fie schimbați doar 15-17% dintre primari, în timp ce votul în două tururi ar aduce nu mai puțin de 70% primari noi, are la bază un calcul care nu poate fi probat.

„În democrație alegerile se organizează pentru ca cetățenii să-și aleagă reprezentanții cei mai potriviți, și nu pentru a se schimba un anume procent dintre aceștia. Dacă PNL avea o problemă de principiu legată de perioada petrecută în funcție de către primari, avea posibilitatea să propună în Comisia de Cod Electoral limitarea numărului de mandate la 2, sau chiar la 1”, susține Gabriela Firea.

Liberalii vor ataca, săptămâna viitoare, în contencios administrativ Hotărârea Guvernului privind alegerile locale, a anunțat joi, 11 februarie, co-președintele PNL, Alina Gorghiu.

„Ieri, Guvernul a publicat legislația secundară pentru alegeri — 5 iunie va fi data alegerilor, conform ultimei hotărâri a Guvernului Cioloș — motiv pentru care, văzând acest calendar anunțat, vă informăm că săptămâna viitoare, după ce vom avea Biroul Politic Național, vom iniția demersurile pentru atacarea acestei hotărâri în instanța de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepția neconstituționalității prevederilor alegerii primarilor într-un singur tur. Nu există democrație în România dacă nu vom reuși să impunem două tururi de scrutin. (…) Dacă vom avea un singur tur de scrutin, primarii care vor fi schimbați vor fi în jur de 15-17 procente. În condițiile în care legislația va permite și un al doilea tur de scrutin, vom depăși 70% de primari noi în funcție, motiv pentru care trebuie să ne hotărâm noi ce vrem. Dar trebuie să ne hotărâm noi, o majoritate, degeaba vrea societatea românească, degeaba vrea PNL schimbarea și înnoirea clasei politice și aducerea în prim-plan a unor categorii de oameni care până acum au fost ținuți la poarta politicii, dacă PSD, ALDE, UNPR, și cei care mai poartă în suflet stigmatul PSD își doresc în continuare să rămână primari nelegitimați politic”, a declarat Gorghiu, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că este nevoie de o majoritate politică pentru introducerea votului în două tururi și a spus că PNL va face demersuri și în Senat pentru introducerea Ordonanței 55 pe ordinea de zi, astfel încât primarii care au schimbat partidul în timpul mandatului să nu mai poată organiza alegeri.

„Acești oameni au fost mituiți de Dragnea în 2014 să plece de la partidele lor pentru a se alătura campaniei lui Victor Ponta, lucru care este expus ca neconstituțional într-o decizie a curții constituționale. Cu toate acestea, acești oameni organizează și astăzi alegeri, sunt pe funcții, nu au niciun fel de problemă (…). Avem 500 de primari care se încadrează la acest capitol, și anume „copiii lui Dragnea”, cei care au migrat politic, vorbim de 4.600 de consilieri locali și 184 de consilieri județeni care, în loc să-și piardă mandatul, așa cum Curtea Constituțională o cere, așa cum PNL a cerut, așa cum societatea din România a cerut-o, dânșii stau să organizeze de pe funcții alegerile”, a afirmat Alina Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.