Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea: Copiii instituționalizați au nevoie de mai mult decât alocări bugetare!

gabriela firea

"Obiectivul până în 2020 este să nu mai avem copii în centre de plasament. Al doilea, cu aplicabilitate imediată, este să nu mai avem niciun copil mai mic de trei ani în instituţii", a declarat Ministrul muncii, protecției sociale și persoanelor vârstnice.

Cu acelaşi prilej, preşedinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman, a precizat că scoaterea copiilor din instituţiile de tip vechi până în 2020 trebuie să se facă prin reintegrarea lor în familiile biologice, prin adopţie sau prin crearea de servicii alternative care să fie cât mai apropiate de mediul familial, atrăgând atenția că, în prezent, sărăcia este principalul motiv pentru care unii copii ajung să fie instituţionalizaţi. 

Potrivit datelor statistice publicate la începutul acestui an, în jur de 60 de mii de copii beneficiază, în prezent, de măsuri de protecție specială. Dintre aceștia, circa 48 de mii au un plan individualizat de protecție având ca finalitate reintegrarea în familia naturală și numai 3.700 beneficiază de planuri având ca finalitate adopția și doar 3.300 au deschisă o astfel de procedură. 

Asociația „SOS Infertilitatea” atrage atenția că mai puțin de 5,5% din totalul copiilor instituționalizați beneficiază de șansa de a se dezvolta în cadrul stabil al unei familii iubitoare, restul de 94,5% continuând să trăiască într-un sistem alimentat de bugetul public al României, la limita subzistenței, acumulând în fiecare zi noi probleme de sănătate și decalaje de dezvoltare severe, iremediabile, fiind lipsiți de confortul și echilibrul unei vieți normale, de care s-ar fi bucurat dacă s-ar fi aflat în grija unor părinți responsabili.

În 2013 au fost pronunțate doar 743 de sentințe de încuviințare a adopției, în condițiile în care, în cursul aceluiași an, au fost eliberate 1.630 de atestate de persoană sau familie aptă să adopte. Mai mult, subliniază reprezentanții organizației amintite, dintre persoanele și familiile atestate, doar 460 au ajuns într-o procedură de potrivire practică. Pentru restul, atestatul de adopție a rămas un document inutil, un simplu generator de inconveniente birocratice.

În completarea "peisajului sumbru construit de cifrele de mai sus", trebuie adăugat că, în fiecare an, peste 1.000 de copii sunt abandonați în maternități și în secții de spital.

Ieri, pe 2 iunie,  a fost marcată pentru prima oară în țara noastră  Ziua Națională pentru adopție, un bun prilej pentru a lua în considerare soarta zecilor de mii de copii instituționalizați. A căror principală problemă nu sunt alocările bugetare poate insuficiente, ci lipsa unui cămin adevărat. A sosit poate momentul să revizuim legislația privitoare la adopții, cu ajutorul ONG-urilor de profil, care deja au lansat în spațiul public astfel de propuneri concrete. Nu ne putem ascunde la nesfârșit în spatele unor proceduri birocratice și să le refuzăm astfel unor copii nevinovați, dreptul la o viață normală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.