Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea, despre situaţia refugiaţilor: 'Cea mai mare problemă pe care am sesizat-o este cea referitoare la documente'

Guvern
Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a afirmat, miercuri seară, în tabăra de refugiaţi de la Isaccea, că cea mai mare problemă este cea a documentelor. Femeile şi copiii care vi din Ucraina au diferite tipuri de documente, unii nu au deloc, şi este nevoie de o reglementare cât mai uşoară astfel încât tranzitul sau rămânerea în ţara noastră să aibă acoperire legală, conform news.ro.

Gabriela Firea a vizitat, miercuri seara, Punctul de Trecere a Frontierei de la Isaccea din judeţul Tulcea.

Ea a declarat jurnaliştilor, la finalul vizitei în tabăra de refugiaţi că cea mai mare problemă întâlnită aici se referă la documentele cetăţenilor din Ucraina.

“Cea mai mare problemă pe care am sesizat-o, am fost cu domnul preşedinte al Consiliul Judeţean Tulcea, domnul Teodorescu, la Liceul Delta Dunării este cea referitoare la documente. Doamnele care se află împreună cu proprii copii sau cu alţi copii pe care i-au preluat, au diferite tipuri de documente, fie paşapoarte biometrice, fie paşapoarte vechi sau nu au decât certificat de naştere sau buletin de identitate ori nu au absolut nimic. Şi atunci pentru fiecare situaţie în parte, împreună cu toate instituţiile implicate precum şi cu consulatul Ucrainei şi, spre exemplu, Poloniei, în cazul unora dintre copiii care se află la liceul din Tulcea, trebuie să stabilim o reglementare cât mai uşoară, dar totuşi perfect din punct de vedere legal astfel încât rămânerea în ţara noastră sau tranzitul către o altă ţară europeană să aibă acoperire legală. Ştim că nerăbdarea este mare pentru cei care vor să plece şi doar tranzitează ţara noastră, dar din punct de vedere al documentelor lucrurile trebuie să fie foarte clare şi corecte”, a precizat Gabriela Firea.

Ea a menţionat că aproape 20.000 de copii din Ucraina se află în prezent în România.

“Vreau să precizez că am fost interesată ca ministru al Familiei, în special de situaţia copiilor şi au rămas în ţara noastră după ce o parte dintre ei au tranzitat către alte ţări europene, aproape 20.000 de copii, 18.000 şi ceva, asta doar dimineaţă la prima oră. E clar că la raportul de noapte cifra va fi în creştere. Şi în cazul acestora sunt diferite situaţii, în primul rând şi vârste. De la zero la cinci ani – 4.500, de la şase ani la zece ani – 6.000 de copii, de la şapte la 14 şi de la 15 la 18 alte trei sau patru mii de copii. De asemenea, documentele sunt diferite şi de aici şi dificultatea autorităţilor de a procesa într-un ritm rapid toate actele pentru că fiecare situaţie trebuie să fie analizată în parte”, a mai precizat Gabriela Firea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.